Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Počet obetí náletov v pásme Gazy sa zvýšil na 24 vrátane šiestich detí

Na snímke rakety vystrelené palestínskymi militantmi smerujú na Izrael v Gaze 5. augusta 2022. Foto: TASR / AP

Najnovšie vyhrotenie napätia vyvolalo podľa AFP obavy z vypuknutia ďalšej vojny medzi Izraelom a palestínskymi radikálmi v Gaze.

Gaza 7. augusta (TASR) - Počet obetí leteckých útokov v pásme Gazy sa zvýšil na 24 vrátane šiestich detí a zranenia utrpelo najmenej 203 osôb. V sobotu o tom informovalo palestínske ministerstvo zdravotníctva. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Izraelská vláda však zodpovednosť za nálety v Džabáliji, pri ktorých prišli o život aj deti, odmietla. Uviedla, že "izraelské jednotky v posledných hodinách na Džabáliju nezaútočili". Incident bol podľa nej výsledkom "chybného odpálenia rakety Islamským džihádom".

Najnovšie vyhrotenie napätia vyvolalo podľa AFP obavy z vypuknutia ďalšej vojny medzi Izraelom a palestínskymi radikálmi v Gaze. Podľa AFP ide o najhoršiu eskaláciu od vojny v Gaze z vlaňajšieho mája, ktorá trvala 11-dní.

Izraelská armáda tvrdí, že v pásme Gazy podniká preventívne údery. Militanti z Palestínskeho islamského džihádu (PIJ) v Gaze podľa nej totiž bezprostredne plánovali zaútočiť na južný Izrael v odvete za tohtotýždňové zatnutie dvoch popredných členov tohto hnutia v Predjordánsku. Izraelské sily tam podnikli sériu razií aj v sobotu, pričom zadržali najmenej 19 členov PIJ.

Súčasťou izraelských operácií je aj uzavretie hraničných priechodov s pásmom Gazy. Tento krok spôsobil nedostatok palív, v dôsledku ktorého musela prerušiť prevádzku jediná elektráreň v tejto palestínskej enkláve.

Hovorca izraelskej armády uviedol, že letecká ofenzíva proti militantom v pásme Gazy, ktorá začala v piatok, môže trvať aj týždeň. Zároveň dodal, že zatiaľ neprebiehajú žiadne rokovania o uzatvorení prímeria.