Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Počet obetí ničivých záplav na východe Kentucky sa zvýšil na 37

Na snímke žena sa pozerá do zablatenej pivnice svojho domu v Garrette v americkom štáte Kentucky 30. júla 2022. Foto: TASR/AP

Podľa miestnych úradov môže trvať aj celé týždne, kým sa podarí objaviť telá všetkých obetí záplav, uvádza agentúra DPA. Celkom jasné nie je ani to, koľko ľudí je nezvestných.

Jackson 2. augusta (TASR) - Na prinajmenšom 37 mŕtvych sa zvýšil počet obetí ničivých záplav na východe amerického štátu Kentucky. S odvolaním sa na vyjadrenie miestneho guvernéra o tom v noci na utorok informovala agentúra AFP. Očakáva sa, že bilancia obetí záplav spôsobených prívalovými dažďami ešte porastie.

"Končíme deň s ďalšími srdcervúcimi správami z východného Kentucky. Môžeme potvrdiť, že počet obetí na životoch sa teraz zvýšil na 37, pričom mnohí sú ešte stále nezvestní," napísal v pondelok večer miestneho času na Twitteri guvernér Andy Beshear. Podľa svojich slov očakáva, že počet obetí sa ešte zvýši, nakoľko záchranári nachádzajú čoraz viac tiel. Prácu im však naďalej komplikuje dážď, ktorý sa očakáva aj v nadchádzajúcich hodinách.

"Ako keby to pre ľudí v tomto regióne nebolo už dosť ťažké, navyše ešte aj prší... Vo všetkých zasiahnutých oblastiach dnes hrozia silné búrky," povedal ešte počas pondelka Beshear.

Americký meteorologický ústav NWS vystríhal pred záplavami, ktoré sú v nasledovných hodinách možné na väčšine územia východného Kentucky, a upozornil, že v noci na utorok sa v tomto regióne očakáva "prechod búrkového systému".

Podľa miestnych úradov môže trvať aj celé týždne, kým sa podarí objaviť telá všetkých obetí záplav, uvádza agentúra DPA. Celkom jasné nie je ani to, koľko ľudí je nezvestných. V mnohých oblastiach, ktoré záplavy zasiahli, totiž nie je mobilné spojenie.

Záplavy postihli tú časť Kentucky, ktorá už aj tak trpela chudobou spôsobenou úpadkom uhoľného priemyslu, ktorý bol základom jeho ekonomiky, uviedla AFP. Prezident USA Joe Biden v reakcii na záplavy podpísal osobitné vyhlásenie, ktoré umožňuje poskytnúť Kentučanom federálnu pomoc.

AFP konštatuje, že záplavy na východe Kentucky sú posledným zo série poveternostných extrémov, ktoré sú podľa vedcov neklamným znakom klimatických zmien. Vlani v decembri zabilo tornádo v západnej časti Kentucky 60 ľudí.