Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Koronavírus má vyše 1800 obetí. Na Diamond Princess vyše 500 chorých

Na snímke lekári skenujú pacientovi pľúca v dočasne postavenej nemocnici Chuo-šen-šan pre pacientov s novým koronavírusom v čínskom meste Wu-chan. Foto: TASR/AP

Výskyt nových prípadov a počet ďalších úmrtí sa tak znova znížil - oproti prípadom z predošlého dňa.

Berlín 18. februára (TASR) - Nemecko pošle do Číny druhú zásielku zdravotníckych pomôcok na boj proti šíreniu nového druhu koronavírusu, ktorým sa už nakazilo viac než 73.000 ľudí. Informovala o tom v utorok agentúra AP.

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas uviedol, že vláda zašle do Číny 8,7 tony zdravotníckych pomôcok vrátane ochranných odevov a dezinfekčných prostriedkov v hodnote 150.000 eur.

"Nemecko stojí pevne na strane Číny v boji proti koronavírusu a úzko spolupracuje s čínskymi predstaviteľmi," povedal Maas. "Nanajvýš rešpektujeme úsilie, ktoré Čína doteraz vyvinula," dodal.

Na vírus SARS-CoV-2 spôsobujúci ochorenie COVID-19 zomrelo doposiaľ 1868 ľudí v pevninskej Číne a päť ďalších v iných krajinách. V Európe prišiel o život v dôsledku infikovania koronavírusom 80-ročný turista z Číny (vo Francúzsku) a nákaza sa potvrdila u 47 ľudí.

Taliansko oznámilo, že 14 z 25 členov posádky nachádzajúcich sa na palube lode Diamond Princess, ktorá je od 4. februára v karanténe v japonskom prístave Jokohama, evakuujú do Talianska armádnym lietadlom. O termíne letu sa však zatiaľ nerozhodlo. Zvyšných 11 osôb vrátane kapitána zostane na lodi, dodalo talianske ministerstvo zahraničných vecí.


Lekár si oblieka ochranný oblek a okuliare v nemocnici v meste Wu-chan 30. januára 2020.
Foto: TASR/AP


Ruské veľvyslanectvo v utorok oznámilo, že medzi 542 pasažiermi nakazenými koronavírusom na lodi Diamond Princess sú aj dvaja ruskí občania.

Čína v snahe zamedziť šíreniu koronavírusu uzavrela ohnisko nákazy - provinciu Chu-pej -, v ktorej žije viac než 60 miliónov ľudí. Viaceré krajiny zase ako jedno z opatrení zaviedli pre osoby, ktoré boli z Číny evakuované, povinné 14-dňové karantény.

Z lode Diamond Princess bude môcť v stredu vystúpiť zhruba 500 ľudí



Približne 500 pasažierov, u ktorých testy nepotvrdili nákazu novým druhom koronavírusu, bude môcť v stredu opustiť výletnú loď Diamond Princess (Diamantová princezná), nachádzajúcej sa už od začiatku februára v karanténe v prístave japonského mesta Jokohama. Oznámil to v utorok predstaviteľ japonského ministerstva zdravotníctva, ktorého citovala agentúra AFP.

"Počet osôb (ktoré v stredu loď opustia) sa mení, najmä preto, že je to na samotných pasažieroch (či z lode odídu)," povedal tento predstaviteľ novinárom. "Bude ich však okolo 500," dodal.

Umožnené opustiť loď bude v stredu len ľuďom, u ktorých testy nepreukázali výskyt koronavírusu a zároveň neboli v blízkom kontakte so žiadnou nakazenou osobou. Mnohými z nich sú Japonci.

"Domov pôjdu hromadnou dopravou, avšak na miesta, ako napríklad na stanice, ich privezie autobus," uviedol predstaviteľ ministerstva. Spresnil, že na osoby, ktorým bude povolené z lode vystúpiť, sa nebudú vzťahovať nijaké obmedzenia. "Nebudú mať zakázané chodiť von," dodal.

Agentúra AFP v tejto súvislosti dodáva, že nie všetci, ktorým bude povolené loď opustiť, z nej vystúpia hneď, ako to bude možné. Viaceré krajiny, ktorých občania sú na tejto lodi, totiž avizovali, že ich evakuujú. Títo pasažieri tak na lodi pravdepodobne zostanú až do príletov jednotlivých evakuačných lietadiel.

"Členovia posádky z lode vystúpia až po tom, ako odídu všetci títo pasažieri, pričom okolnosti sa ešte dohadujú so spoločnosťou, ktorá loď prevádzkuje," uviedol predstaviteľ ministerstva.

Nákaza sa do utorka potvrdila u 542 pasažierov lode Diamond Princess. V karanténe v jokohamskom prístave je od 5. februára po tom, ako sa u jej bývalého pasažiera, ktorý vystúpil v Hongkongu, potvrdila nákaza koronavírusom.

Nový francúzsky minister zdravotníctva upozornil na možnú pandémiu koronavírusu




Nový francúzsky minister zdravotníctva Olivier Véran v utorok povedal, že v súvislosti s koronavírusom šíriacim sa z Číny hrozí, že prerastie do pandémie. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa Vérana ide o pracovnú hypotézu a vierohodnú hrozbu. Francúzsko je podľa jeho slov pripravené na všetky možnosti a jeho zdravotníctvo je dostatočne odolné a vybavené.

Véran 16. februára nahradil predchádzajúcu ministerku zdravotníctva Agnes Buzynovú, pripomína Reuters. Buzynová sa v nedeľu stala novou kandidátkou vládnej strany na post primátorky Paríža.

Štyria pacienti, u ktorých testy potvrdili nákazu koronavírusom, zostávajú v nemocnici vo Francúzsku. Čínsky turista, ktorý vo Francúzsku nákaze podľahol minulý týždeň, bol prvou obeťou koronavírusu v Európe.

Pandémia je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) epidémia, ktorá sa šíri na rozsiahlom území, dokonca celosvetovo, presahuje hranice krajín a zasahuje veľký počet ľudí.

Šéf programu WHO pre núdzové situácie Mike Ryan v pondelok povedal, že organizácia zatiaľ v súvislosti so šírením vírusu medzi ľuďmi mimo územia Číny znaky pandémie nezaznamenala.

Výskyt koronavírusu SARS-CoV-2 (predtým 2019-nCoV), ktorý spôsobuje ochorenie pomenované COVID-19, hlásili po prvý raz v decembri 2019 v čínskom meste Wu-chan, metropole provincie Chu-pej. Mimo Číny ho odvtedy zaznamenali vo viac ako 25 krajinách.

Čínska Národná zdravotnícka komisia v utorok oznámila, že počet úmrtí dosiahol 1868. Nákazu v Číne potvrdili u viac ako 72.000 ľudí.

Na lodi Diamond Princess sa koronavírusom nakazilo už 542 ľudí



Na 542 stúpol počet ľudí nakazených novým druhom koronavírusu na výletnej lodi Diamond Princess (Diamantová princezná), ktorá sa od začiatku februára nachádza v karanténe v japonskom prístavnom meste Jokohama. Japonské ministerstvo zdravotníctva v utorok informovalo, že vírus sa potvrdil u ďalších 88 osôb, píše agentúra AFP.

Ako dodalo ministerstvo, najnovšie prípady nákazy sa zistili z výsledkov testov, ktorým bolo podrobených 681 ľudí na palube lode. Na lodi Diamond Princess, ktorá z Jokohamy vyplávala 20. januára a vrátila sa začiatkom tohto mesiaca, sa nachádzalo 3711 ľudí z 50 krajín sveta.

V karanténe, ktorá sa skončí v stredu, je plavidlo od 4. februára. Viaceré štáty sa však rozhodli svojich občanov z lode evakuovať už skôr. Podnietil ich k tomu rýchlo stúpajúci počet nakazených.

Prvou takou krajinou boli Spojené štáty, ktoré v pondelok evakuovali z lode dvoma lietadlami vyše 300 amerických pasažierov. Nákaza novým koronavírusom sa potvrdila u 14 z nich. Austrália, Kanada, Taliansko a Hongkong avizovali, že takisto plánujú evakuovať svojich občanov.


Vláda plánuje evakuovať Britov uviaznutých na lodi Diamond Princess



Britské ministerstvo zahraničných vecí pripravuje leteckú evakuáciu britských občanov z výletnej lode Diamond Princess, ktorá je v karanténe v Japonsku v súvislosti s nákazou novým typom koronavírusu. Informovala o tom v utorok televízia Sky News.

Loď Diamond Princess je od začiatku februára v karanténe v prístave mesta Jokohama. Na jej palube sa nachádzalo 3711 ľudí vrátane viac ako 70 britských občanov.

Vláda podľa Sky News nadväzuje s britským občanmi na lodi kontakt a odporúča im, aby pripravovaný let využili. Zároveň ich upozornila, že ak palubu lode opustia pred spustením organizovanej evakuácie, môžu mať problémy pri návrate domov inými komerčnými dopravnými prostriedkami.

Britskí občania za prevoz nebudú musieť zaplatiť. Budú však musieť podpísať súhlas, že po návrate do vlasti pôjdu do 14-dňovej izolácie.

Nákazu zatiaľ potvrdili u viac ako 450 pasažierov lode, medzi ktorými sú aj štyria Briti. V súčasnosti sa nachádzajú v nemocnici v Japonsku.

Spojené štáty už z lode dvoma charterovými letmi evakuovali viac ako 300 svojich občanov. Nákaza novým koronavírusom sa potvrdila u 14. z nich.

Výskyt koronavírusu SARS-CoV-2 (predtým 2019-nCoV), ktorý spôsobuje ochorenie pomenované COVID-19, hlásili po prvý raz v decembri 2019 v čínskom meste Wu-chan, metropole provincie Chu-pej. Mimo Číny ho odvtedy zaznamenali vo viac ako 25 krajinách.

Čínska Národná zdravotnícka komisia v utorok oznámila, že počet úmrtí dosiahol 1868. Nákazu v Číne potvrdili u viac ako 72.000 ľudí.

Počet obetí epidémie koronavírusu v Číne presiahol v utorok 1800



Počet obetí epidémie nového koronavírusu v Číne presiahol v utorok 1800 po tom, ako infekcii podľahlo ďalších 93 ľudí v najviac postihnutej provincii Chu-pej v strednej časti krajiny - epicentre šírenia nákazy. Vyplýva to z oznámenia miestnych úradov, o ktorom informovala agentúra AFP.

Zdravotnícka komisia v provincii Chu-pej v každodennej aktualizácii uviedla, že počet úmrtí dosiahol 1863, pričom za uplynulých 24 hodín bolo hlásených 1807 nových prípadov nákazy.

Výskyt nových prípadov a počet ďalších úmrtí sa tak znova znížil - oproti prípadom z predošlého dňa.



Čínska Národná zdravotnícka komisia predtým oznámila, že mimo provincie Chu-pej sa počet novoinfikovaných mimo epicentra znížil, čo podľa nej je znakom toho, že situácia je pod kontrolou.

Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus však v pondelok povedal, že táto klesajúca tendencia "sa musí interpretovať veľmi opatrne". Podľa jeho slov je ešte priskoro povedať, či pokles počtu nových prípadov nákazy bude pokračovať.

Výskyt koronavírusu SARS-CoV-2 (predtým 2019-nCoV), ktorý spôsobuje ochorenie pomenované Covid-19, hlásili po prvý raz v decembri 2019 v čínskom meste Wu-chan, metropole provincie Chu-pej. Mimo Číny ho odvtedy zaznamenali vo viac ako 25 krajinách.

Od vypuknutia nákazy sa týmto vírusom infikovalo vyše 72.300 ľudí v pevninskej Číne, mimo nej evidujú okolo 780 infikovaných na takmer 30 miestach. Po jednom úmrtí hlásili dosiaľ Filipíny, Hongkong i Japonsko, prvú smrť mimo Ázie oznámili v sobotu vo Francúzsku, kde zomrel starší čínsky turista.

Na koronavírus zomrel riaditeľ nemocnice vo Wu-chane; hlásia už 1868 úmrtí


Peking 18. februára (TASR) - Riaditeľ nemocnice v čínskom meste Wu-chan, metropole stredočínskej provincie Chu-pej, považovanej za epicentrum šírenia nového koronavírusu, tomuto ochoreniu v pondelok miestneho času podľahol. S odvolaním sa na štátne médiá o tom informovala agentúra DPA.

Liou Č'-ming, riaditeľ nemocnice Wu-čchang vo Wu-chane, zomrel na nový druh koronavírusu, ktorým sa v Číne doposiaľ infikovalo vyše 72.000 ľudí, informovala čínska štátna tlačová agentúra CNS na sociálnej sieti Weibo, podobnej Twitteru. Správa bola neskôr odstránená.

Pacient ďakuje doktorovi v nemocnici Ťin-jin-tchan, ktorá je určená pre kritických pacientov s novým smrtiacim koronavírusom spôsobujúcim ochorenie COVID-19, 13. februára 2020 v čínskom Wu-chane.
Foto: TASR/AP


Minulý týždeň čínske úrady informovali, že novým koronavírusom sa v Číne nakazilo vyše 1700 zdravotníkov, pričom najmenej šesť z nich tomuto ochoreniu podľahlo.

V utorok čínska Národná zdravotnícka komisia oznámila, že počet úmrtí dosiahol 1868, pričom za uplynulých 24 hodín bolo hlásených 1886 nových prípadov nákazy a ďalších 98 úmrtí. Od vypuknutia nákazy sa týmto vírusom podľa najnovších údajov infikovalo vyše 72.436 ľudí.

Za uplynulých niekoľko dní došlo k miernemu poklesu počtu nových prípadov nákazy, ako aj úmrtí.

Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus v pondelok povedal, že hoci počet novoinfikovaných zjavne klesá, ešte je priskoro povedať, či tento pokles bude pokračovať.

Výskyt koronavírusu SARS-CoV-2 (predtým 2019-nCoV), ktorý spôsobuje ochorenie pomenované Covid-19, hlásili po prvý raz v decembri 2019 v čínskom meste Wu-chan, metropole provincie Chu-pej. Mimo Číny ho odvtedy zaznamenali vo viac ako 25 krajinách.

Na snímke zamestnanci v ochrannom oblečení dezinfikujú obchod v čínskom meste Wu-chan 9. februára 2020.
Foto: TASR/AP


Čína žiada uzdravených pacientov, aby darovali krvnú plazmu na liečbu vírusu


Predstavitelia čínskeho zdravotníctva vyzvali v pondelok pacientov, ktorí sa vyliečili z nákazy novým koronavírusom, aby darovali krv. Z nej sa potom môže získať plazma na liečbu iných chorých ľudí, ktorí sa nachádzajú v kritickom stave. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Výrobcovia liekov sa snažia rýchlo vyvinúť očkovaciu látku a liek na ochorenie COVID-19 spôsobené novým koronavírusom, ktorý už v celej Číne usmrtil 1770 ľudí a nakazilo sa ním vyše 70.500 osôb.

Plazma od pacientov, ktorí sa vyliečili zo zápalu pľúc spôsobeného vírusom, obsahuje protilátky a tie môžu pomôcť znížiť koncentráciu vírusu u kriticky chorých pacientov. Na tlačovej konferencii to v pondelok povedala predstaviteľka čínskej Národnej zdravotníckej komisie (NHC) Kuo Jen-chung.

"Chcem vyzvať všetkých uzdravených pacientov, aby darovali svoju plazmu (tekutú zložku krvi), ktorá môže priniesť nádej kriticky chorým pacientom," uviedla.

Jedenásť pacientov v stredočínskom meste Wu-chan, ohnisku ochorenia s novým označením COVID-19, dostalo infúziu plazmy už minulý týždeň. Informáciu poskytla Sun Jen-žung z Biologického centra na ministerstve pre vedu a technológie.

Lekári ošetrujú pacientov, ktorí sú infikovaní novým druhom koronavírusu na izolavenej jednotke intenzívnej starotlivosti v nemocnici v čínskom meste Wu-chan 6. februára 2020.
Foto: TASR/AP


"Jedného z týchto pacientov už prepustili z nemocnice, jeden je schopný vstať z postele a chodiť a ďalší sa už všetci uzdravujú," dodala Sun.

Výzva prišla niekoľko dní po tom, čo čínsky, štátom vlastnený výrobca liečiv hlásil úspešné výsledky pokusu v Prvej ľudovej nemocnici vo Wu-chane.

Spoločnosť China National Biotec Group napísala v odkaze na svojom oficiálnom účte na čínskej sociálnej sieti WeChat, že stav veľmi vážne chorých pacientov, ktorým dali infúzie plazmy, "sa zlepšil do 24 hodín".

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila, že skúmanie využitia plazmy ako lieku na nový koronavírus je "dôležité", ale upozornila, že sa musí robiť "bezpečným spôsobom".

"Je to veľmi dôležitá oblasť skúmania," povedal novinárom v Ženeve šéf programu WHO pre núdzové situácie Michael Ryan. Poukázal na to, že plazma sa už osvedčila ako účinný liek na záchranu životov v boji s celou škálou rôznych chorôb.

"Je to veľmi rozumný spôsob skúmania liečby, predovšetkým vtedy, keď nemáme vakcíny a nemáme ani špeciálne antivirotiká," dodal Ryan.

Jeho kolegyňa Sylvie Briandová, ktorá vedie útvar WHO pre pripravenosť na celosvetové nebezpečné nákazy, medzitým upozornila, že liečbu na báze plazmy môže byť ťažké rozšíriť natoľko, aby sa dostala k veľkým počtom pacientov. Zdôraznila tiež nutnosť starostlivo dodržiavať bezpečnostné postupy.

"Krvnými produktmi môžeme šíriť aj iné prenosné choroby, takže správny postup... je veľmi dôležitý," dodala pre novinármi.

Sun z Biologického centra zdôraznila, že "klinické štúdie ukázali, že infúzie plazmy (od uzdravených pacientov) sú bezpečné a účinné".

Darcovia krvi absolvujú test na uistenie, že nie sú nositeľmi koronavírusu, informoval hlavný lekár Prvej nemocnice Pekinskej univerzity Kuej-čchiang.

"Vezme sa iba plazma, nie celá krv," vysvetlil.

"Ďalšie zložky krvi, vrátane červených krviniek a krvných doštičiek, sa infúziou vrátia darcom," doplnil Kuej-čchiang.

Singapurské aerolínie do mája dočasne rušia viaceré lety


Singapurské aerolínie oznámili, že do mája pre nízky záujem dočasne zrušia viaceré plánované lety. Dôvodom je epidémia smrtiaceho koronavírusu, ktorý sa šíri zo stredočínskeho mesta Wu-chan. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters.

Opatrenie sa bude týkať letov do viacerých destinácií vrátane Frankfurtu nad Mohanom, Jakarty, Londýna, Los Angeles, Bombaja, Paríža, Soulu a Tokia.

Na snímke zdravotník v ochrannom odeve kráča vo výstavnom centre, ktoré je prerobené na dočasnú nemocnicu pre pacientov nakazených koronavírusom v čínskom meste Wu-chan 5. februára 2020.
Foto: TASR/AP


Situáciu budú aerolínie naďalej monitorovať a podľa potreby robiť ďalšie úpravy svojich letových plánov.

Čínska Národná zdravotnícka komisia v utorok oznámila, že epidémii nového koronavírusu podľahlo v Číne 1868 ľudí, pričom za uplynulých 24 hodín bolo hlásených 1886 nových prípadov nákazy a ďalších 98 úmrtí. Od vypuknutia nákazy sa vírusom SARS-CoV-2 podľa najnovších údajov infikovalo 72.436 ľudí. Mimo Číny ho odvtedy zaznamenali vo viac ako 25 krajinách.