Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Počet nových nakazení KORONAVÍRUSOM je najnižší za takmer celý mesiac

Lekár Kchung Jüe-feng, ktorý sa vyliečil z nákazy novým koronavírusom, daruje krvnú plazmu v čínskom meste Wu-chan 18. februára 2020. Foto: TASR/AP

Najviac nových prípadov úmrtia evidovali v regionálnej metropole Wu-chan, vyplýva z dennej aktualizácie miestnych zdravotných orgánov.

Peking 20. februára (TASR) - Čína vo štvrtok oznámila, že znovu zmenila metódu počítania pacientov nakazených novým koronavírusom a teraz bude zarátavať iba tých, ktorým diagnózu určili vylepšeným, sofistikovaným laboratórnym testovaním. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Je to už druhýkrát za osem dní, čo krajina pozmenila svoje kritériá - tento krok však môže spôsobiť zmätok v štatistikách a sťažiť snahu sledovať šírenie ochorenia.

Predstavitelia čínskeho zdravotníctva minulý týždeň uviedli, že pacienti zo stredočínskej provincie Chu-pej a jej hlavného mesta Wu-chan - ohniska nákazy -, ktorým ochorenie diagnostikovali klinickými metódami vrátane snímania pľúc, budú dodaní k počtu tých, ktorým ochorenie potvrdili laboratórnymi analýzami.

Toto potom viedlo 13. februára k obrovskému jednodňovému zvýšeniu v počte potvrdených prípadov - až na 14.840.

Zmenu v metóde urobili preto, že sa zvýšil počet nevybavených pacientov čakajúcich na nepriamy antiglobulínový test (NAT), ktorých zdravotný stav sa zhoršoval, vysvetlil hlavný lekár v Prvej nemocnici Pekinskej univerzity Wang Kuej-čchiang.

V Iráne potvrdili ďalšie tri prípady nákazy koronavírusom


Iránske mesto Kom zavádza prísne bezpečnostné opatrenia v súvislosti s novým koronavírusom SARS-CoV-2, v dôsledku ktorého tam v stredu zomreli dvaja muži.

Z Iránu okrem toho hlásili vo štvrtok tri nové prípady nákazy koronavírusom, informovala agentúra AP citujúca predstaviteľa iránskeho ministerstva zdravotníctva. Podľa správy agentúry IRNA ide o troch Iráncov žijúcich v Kome, z ktorých jeden sa vírusom infikoval počas návštevy neďalekého mesta Arak. Podľa predstaviteľa rezortu zdravotníctva nakazení pravdepodobne neboli v kontakte s čínskymi občanmi.

V meste Kom podľa vyhlásenia ministerstva zdravotníctva medzičasom zatvorili všetky školy, univerzity aj šiitské náboženské semináre. Obyvateľov zároveň úrady vyzvali, aby sa vyhli nadmernému fyzickému kontaktu, ako napríklad potriasaniu rúk či bozkávaniu, napísala IRNA.

Ministerstvo zdravotníctva do mesta vyslalo tímy odborníkov. Avizovalo tiež, že rodiny zosnulých mužov podrobia lekárskym testom na zistenie prítomnosti koronavírusu.

"Pacienti potrebovali aktívnu liečbu," dodal Wang.

"Teraz sa situácia v Chu-peji zmenila... Už nemáme resty, teda takých nevybavených pacientov, ktorí potrebujú nepriamy antiglobulínový test, a môžeme teraz rýchlo testovať všetky podozrivé alebo nediagnostikované prípady," povedal hlavný lekár.

Najnovšia zmena prichádza v čase, keď Čína vo štvrtok hlásila najväčší pokles počtu nových prípadov nákazy za takmer mesiac, konkrétne 394 ďalších nakazených po celej krajine.

Predstavitelia provincie Chu-pej informovali, že počet prípadov nákazy predtým nahlásených v provinčných mestách upravili smerom nadol o 279 po tom, čo niektorým pacientom diagnostikovali koronavírus za použitia snímania pľúc, ale neskôr mali pri nepriamom antiglobulínovom teste negatívny výsledok.

Počet úmrtí v celej Číne medzitým stúpol na 2118, keďže bolo nahlásených 114 nových úmrtí, väčšinou v Chu-peji.

Ukrajinci protestujú proti umiestneniu evakuovaných do miestnych nemocníc



Evakuácia viac ako 70 ľudí z Číny na Ukrajinu narazila na problémy. Pre poveternostné podmienky museli prílet evakuovaných do Kyjeva odložiť. Vo viacerých mestách vypukli protesty voči ich plánovanej karanténe. Správu priniesla agentúra AP.

Protesty vypukli v Poltavskej oblasti v dedine Novi Sanžary, kde niekoľko stoviek demonštrantov zablokovalo cestu k miestnej nemocnici na protest proti plánu vlády umiestniť do nej časť evakuovaných do karantény. Polícia počas demonštrácie zatkla viac ako desať protestujúcich. Demonštranti sa obávajú nového koronavírusu, ktorý sa šíri z Číny.

"Situácia je pomerne vyhrotená," povedal hovorca polície v Poltavskej oblasti Jurij Sulajev.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že "demonštranti neukázali svoju najlepšiu charakterovú stránku". Uistil, že evakuovaní nepredstavujú pre obyvateľov dediny nijakú hrozbu. Všetci sú podľa neho zdraví a svoj čas v karanténe strávia v uzavretom lekárskom centre chránenom Národnou gardou.

"V najbližších dvoch týždňoch to bude pravdepodobne najchránenejšie miesto v krajine," dodal Zelenskyj.

Lietadlo so 48 Ukrajincami a 29 občanmi inej štátnej príslušnosti vzlietlo z čínskeho mesta Wu-chan vo štvrtok ráno. Po medzizastávke v Kazachstane malo pôvodne pristáť v ukrajinskom Charkove, ale z dôvodu zlého počasia ho úrady odklonili do Kyjeva, kde dotankovalo a odletelo späť do Charkova.

Protesty proti umiestneniu evakuovaných do miestnej nemocnice sa v stredu odohrali aj v západoukrajinskom meste Vynnyky.

Koronavírus sa nepotvrdil u žiadneho z členov posádky lode Westerdam


Nákaza novým koronavírusom sa nepotvrdila u žiadneho zo 747 zvyšných členov posádky lode Westerdam kotviacej v Kambodži, ktorých podrobili lekárskym testom. Oznámilo to vo štvrtok kambodžské ministerstvo zdravotníctva, z ktorého vyhlásenia citovala agentúra DPA.

Lodi pre obavy zo šírenia nového koronavírusu odmietli povoliť vstup do svojich prístavov viaceré ázijské krajiny až napokon v polovici februára zakotvila v Kambodži.

Loď ešte v stredu opustilo 781 zvyšných pasažierov, u ktorých sa nákaza taktiež nepreukázala.

Prevádzkovateľ plavidla, spoločnosť Holland America Line, uviedla, že testy, ktoré pasažierom a posádke lode nariadilo vykonať kambodžské ministerstvo zdravotníctva, sú tak už dokončené. Loď podľa vyhlásenia spoločnosti ostane v kambodžskom prístave ešte niekoľko dní, kým sa vypracuje plán jej ďalšej cesty.

Westerdam vplávala do prístavu v kambodžskom meste Sihanoukville 13. februára po tom, ako ju po vyplávaní z Hongkongu odmietlo päť krajín.

Povolenie na vylodenie pasažierov MS Westerdam odmietli vydať Thajsko, Japonsko, Taiwan, Guam a Filipíny. Stalo sa tak napriek tomu, že na palube plavidla nebol zaznamenaný žiaden prípad nového koronavírusu. Pôvodným cieľom plavby Westerdam bolo japonské mesto Jokohama. Na výletnej lodi sa nachádzalo dovedna 1455 pasažierov a 802 členov posádky.

Na lodi Diamond Princess má koronavírus ďalších 13 ľudí



Nákaza novým koronavírusom sa potvrdila u ďalších 13 pasažierov veľkej výletnej lode Diamond Princess, ktorá od začiatku februára kotví v prístave japonského mesta Jokohama a do stredy bola v karanténe. Oznámilo to vo štvrtok japonské ministerstvo zdravotníctva, z ktorého správy citovala agentúra AFP.

Počet prípadov infekcie, ktoré sa na lodi dosiaľ potvrdili, tak stúpol na 634. Nové prípady preukázali lekárske testy, ktorým podrobili dovedna 52 ľudí.

Na Diamond Princess (Diamantová princezná) sa v stredu skončila 14-denná karanténa. Z lode v tento deň vystúpilo 443 pasažierov, u ktorých sa prítomnosť koronavírusu COVID-19 nepotvrdila a počas uplynulých 14 dní nevykazovali nijaké príznaky nákazy. Vo štvrtok z lode odišlo takmer 250 ďalších pasažierov. Evakuácia zvyšných pasažierov z plavidla by mala trvať najmenej nasledujúce tri dni.

Dovedna 1045 členov posádky by malo v karanténe na lodi ostať ešte ďalších 14 dní, ktoré začnú plynúť od odchodu posledného z pasažierov.

Viaceré krajiny medzičasom evakuovali z lode svojich občanov a oznámili, že po príchode do vlasti budú ďalších 14 dní v karanténe.

Na lodi Diamond Princess, ktorá z Jokohamy vyplávala 20. januára a vrátila sa začiatkom tohto mesiaca, sa pôvodne nachádzalo 3711 ľudí z 50 krajín sveta. Medzi pasažiermi bol aj jeden Slovák.

V Kórei zaznamenali prvé úmrtie na koronavírus



Prvé úmrtie na koronavírus zaznamenali už aj v Južnej Kórei. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Jonhap s tým, že Kórejské centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (KCDC) k tomuto prípadu neuviedlo nijaké ďalšie podrobnosti.

Vedenie 2,5-miliónového juhokórejského mesta Tegu vzhľadom na nárast nových prípadov nákazy apelovalo na jeho obyvateľov, aby nevychádzali von. Počas stredy a štvrtku pribudlo v Južnej Kórei 73 nových prípadov, z čoho 42 priamo alebo nepriamo súvisí s návštevou bohoslužieb v meste Tegu a susedných mestách. Dovedna je v krajine 104 nakazených ľudí, napísala agentúra Jonhap.

Dvadsaťosem z 35 novo nakazených osôb sa zúčastnilo na bohoslužbách v tamojších kostoloch, ktoré navštívila aj 61-ročná žena považovaná za superprenášačku, uviedlo KCDC.

Obyvatelia Tegu majú na základe upozornenia — ak je to možné — nosiť ochranné rúška aj v interiéroch. Jeho starosta zároveň apeloval na centrálnu vládu, aby pomohla so zvládnutím situácie, pretože aktuálne opatrenia v boji proti šíreniu vírusu sú podľa neho nedostatočné.

Predstavitelia nového náboženského hnutia Sinčchondži, ktoré vzniklo v roku 1984 a je inšpirované kresťanstvom, uviedli, že zatvorili všetkých 74 kostolov v krajine a veriacim odporučili, aby bohoslužby sledovali na portáli YouTube. Hnutie, ktoré má zhruba 200.000 členov, vo vyhlásení informovalo, že zdravotníci dezinfikujú kostol v Tegu, ktorý navštevuje približne 8000 ľudí.

Z vyhlásenia hnutia vyplýva, že veriacim už od konca januára odporúčali, aby do kostolov nechodili, ak v nedávnej dobe cestovali do zahraničia alebo pociťujú príznaky chrípky. Infikovaná žena však napriek tomu do kostola naďalej chodila, keďže sa domnievala, že trpí len bežnou chrípkou a navyše nebola v zahraničí.

Čínsky minister: Opatrenia vlády v súvislosti s koronavírusom fungujú



Snaha Číny kontrolovať šírenie nového druhu koronavírusu "funguje". Vyhlásil to vo štvrtok čínsky minister zahraničných vecí Wang I s tým, že k zníženiu počtu nových prípadov viedli "rázne kroky" Číny. Informovala o tom agentúra AFP.

Wang I na summite Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) v hlavnom meste Laosu Vientian ďalej uviedol, že epidémia je "kontrolovateľná" a choroba spôsobovaná koronavírusom je "liečiteľná", a to i napriek celosvetovej panike, ktorá šírenie vírusu sprevádza.

"Čína nechráni len svojich vlastných ľudí, ale aj zvyšok sveta," uviedol minister.

Summit krajín juhovýchodnej Ázie, ktoré sú závislé od čínskych tovarov a turizmu, bol zvolaný narýchlo práve v súvislosti s obmedzeniami pohybu tovarov a osôb z Číny. Podobné mimoriadne stretnutie sa konalo aj v roku 2003 po vypuknutí epidémie SARS.

Čína v snahe obmedziť šírenie vírusu uzavrela viaceré mestá a desiatky miliónov ľudí sa tak ocitli v izolácii.

Najviac nových prípadov úmrtia evidovali v regionálnej metropole Wu-chan



Počet obetí epidémie nového koronavírusu v Číne sa vo štvrtok zvýšil na 2112 po tom, ako infekcii podľahlo ďalších 108 ľudí v najviac postihnutej provincii Chu-pej v strednej časti krajiny - epicentre šírenia nákazy. Vyplýva to z oznámenia miestnych úradov, o ktorom informovala agentúra AFP.

Najviac nových prípadov úmrtia evidovali v regionálnej metropole Wu-chan, vyplýva z dennej aktualizácie miestnych zdravotných orgánov.

Výskyt nových prípadov a počet ďalších úmrtí sa tak znova zvýšil - oproti prípadom z predošlého dňa.

Výskyt koronavírusu SARS-CoV-2 (predtým 2019-nCoV), ktorý spôsobuje ochorenie pomenované Covid-19, hlásili po prvý raz v decembri 2019 v čínskom meste Wu-chan, metropole provincie Chu-pej. Mimo Číny ho odvtedy zaznamenali vo viac ako 25 krajinách.

Od vypuknutia nákazy sa týmto vírusom infikovalo vyše 75.000 ľudí v pevninskej Číne i mimo nej.

Menej nakazených


Čínske úrady vo štvrtok zaznamenali najnižší počet nových prípadov nákazy koronavírusom za takmer jeden celý mesiac, píše agentúra AFP.




Úrady hlásia 628 nových prípadov v najviac postihnutej provincii Chu-pej a 45 ďalších prípadov v iných častiach krajiny.

Počet obetí vírusu v Číne v ten istý deň však narástol na 2118, keďže infekcii podľahlo ďalších 114 ľudí.

Medzičasom zomreli aj dvaja pasažieri z výletnej lode Diamond Princess, ktorá od začiatku februára kotví v prístave japonského mesta Jokohama. Podľa miestnych médií malo ísť o dvoch japonských osemdesiatnikov, muža a ženu. Počet prípadov infekcie, ktoré sa na lodi potvrdili, v stredu stúpol na 621.

Zástupca Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) varoval, že aj keď sa Číne podarilo spraviť pokrok v počte nových prípadov ochorenia, krajina ešte stále nedosiahla bod zlomu.

Do Austrálie pricestovalo takmer 200 ľudí evakuovaných z lode Diamond Princess


Do austrálskeho mesta Darwin pricestovalo vo štvrtok približne 180 Austrálčanov, ktorých evakuovali z veľkej výletnej lode Diamond Princess, od začiatku februára kotviacej v prístave japonského mesta Jokohama, píše agentúra AP.

Výletná loď Diamond Princess bola zakotvená v Jokohame kvôli karanténe od začiatku februára po tom, ako u niektorých cestujúcich boli potvrdené pozitívne testy na SARS-CoV-2.

Agentúra AFP v noci na štvrtok informovala, že dvaja pasažieri z lode vírusu podľahli.

Počet prípadov infekcie, ktoré sa na lodi potvrdili, v stredu stúpol na 621.

Bývalí pasažieri z výletnej lode budú musieť stráviť ešte v karanténe dodatočných 14 dní na území Austrálie. Umiestnia ich do detenčných zariadení v tomto severoaustrálskom meste, informovali zdravotnícke úrady.

Novinári sa zhromaždili pred výletnou loďou Diamond Princess, ktorá kotví v japonskej Jokohame. Na palube japonskej výletnej lode Diamond Princess, ktorá je v karanténe pre šírenie koronavírusu, sa nachádza aj Slovák. Je v kontakte so Zastupiteľským úradom SR v Tokiu.
Foto: TASR/AP


Na lodi Diamond Princess sa v stredu skončila karanténa a okolo 500 pasažierov, u ktorých sa prítomnosť vírusu nepotvrdila, ju mohli opustiť.

Skupina Austrálčanov sa z Japonska do vlasti dostala vo štvrtok ráno charterovým letom austrálskej vlády.

Na lodi ostalo ešte 46 Austrálčanov, ktorým vírus potvrdili. O týchto ľudí sa postarajú japonskí zdravotníci.

V austrálskom zariadení Howard Springs je už viac ako 200 Austrálčanov evakuovaných zo stredočínskeho mesta Wu-chan, epicentra nákazy. Obe skupiny budú od seba oddelené.

Na lodi Diamond Princess, ktorá z Jokohamy vyplávala 20. januára a vrátila sa začiatkom tohto mesiaca, sa nachádzalo 3711 ľudí z 50 krajín sveta.

Čínska provincia Chu-pej požiadala firmy, aby zostali zatvorené až do 11. marca


Čínska provincia Chu-pej, epicentrum koronavírusu, vo štvrtok požiadala firmy, aby neobnovili prácu až do 11. marca. Výnimku dostali len podniky zapojené do prevencie a kontroly epidémie alebo potrebné verejné služby.

Aj školy v provincii zostávajú zavreté, uviedla vláda v Chu-pej na svojom oficiálnom účte Weibo. Výrazne sa predĺžila odstávka podnikov, ktorá sa mala pôvodne skončiť 21. februára.

Chu-pej je ohniskom epidémie koronavírusu v Číne, ktorá už eviduje zhruba 75.000 nakazených a viac ako 2100 úmrtí.