Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Počet obetí otravy pančovaným alkoholom v Jekaterinburgu stúpol na 24

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Väčšina obetí pochádzala priamo z Jekaterinburgu, štvrtého najväčšieho ruského mesta, ktoré leží v predhorí Uralu.

Jekaterinburg 21. októbra (TASR) - Počet ľudí, ktorí sa v ruskom meste Jekaterinburg v posledných týždňoch otrávili pančovaným alkoholom a následne zomreli, sa zvýšil z 18 na 24. Vo štvrtok to uviedla pre agentúru TASS prokuratúra vo Sverdlovskej oblasti.

Väčšina obetí pochádzala priamo z Jekaterinburgu, štvrtého najväčšieho ruského mesta, ktoré leží v predhorí Uralu.

Vyšetrovatelia v sobotu informovali, že "niekoľko osôb predalo za posledné dva týždne alkohol, ktorý bol nebezpečný pre ľudské zdravie". V súvislosti s týmto tragickým incidentom už zadržali viacero osôb, ktoré sú podozrivé z toho, že na trhu predávali alkohol obsahujúci vysoko toxický metanol.

Polícia túto kauzu vyšetruje pre podozrenie z predaja neštandardizovaného tovaru s následkom smrti z nedbalosti. V prípade uznania viny hrozí obvineným strata slobody až na desať rokov.

Už začiatkom októbra zomrelo v Orenburskej oblasti na otravu alkoholom najmenej 36 ľudí, ktorí požili nelegálny alkohol obsahujúci metanol.

Podobné prípady nie sú v Rusku, kde zhruba 21 miliónov ľudí žije pod hranicou chudoby, ničím ojedinelým. Cena vodky je totiž pre milióny Rusov privysoká, najmä vo vidieckych oblastiach s veľmi nízkou životnou úrovňou, preto konzumujú lacnejšie a často pančované liehoviny.