Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Počet obetí po zosuve pôdy na talianskom ostrove Ischia stúpol na osem

Pohľad na zničené domy po silných dažďoch a zosuvoch pôdy v meste Casamicciola na talianskom ostrove Ischia 27. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Katastrofa vyvolala pochybnosti o kvalite budov vo vysokorizikových oblastiach, ktorým hrozia záplavy a zosuvy pôdy. Často sa v nich tiež stavia bez potrebných povolení.

Rím 28. novembra (TASR) - Počet obetí po sobotňajšej prudkej búrke a zosuve pôdy na talianskom ostrove Ischia stúpol na osem, oznámili v pondelok miestne úrady. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.

Ôsmou obeťou je muž, ktorého pátrací tím našiel v obci Casamicciola Terme na severe ostrova. Po hustom lejaku a búrkach ho v nedeľu postihla mohutná lavína bahna a sutín.

Štyria ľudia sú stále nezvestní, záchranári preto pokračujú v pátraní. Medzi potvrdenými obeťami tragédie na ostrove v Neapolskom zálive je aj novorodenec a ďalšie dve deti. Zranenia utrpeli ďalší štyria ľudia a 230 obyvateľov sa ocitlo bez domova, uviedla talianska agentúra ANSA.

Vláda premiérky Giorgie Meloniovej vyhlásila v nedeľu na ostrove núdzový stav a na pomoc pri odstraňovaní následkov zosuvu schválil počiatočné dva milióny eur. Školy na Ischii zostanú zatvorené až do utorka.

Katastrofa vyvolala pochybnosti o kvalite budov vo vysokorizikových oblastiach, ktorým hrozia záplavy a zosuvy pôdy. Často sa v nich tiež stavia bez potrebných povolení. Takéto problémy sa týkajú mnohých častí Talianska. Tento rok aj v regióne Marky na východe stredného Talianska po prudkých lejakoch zahynulo pri náhlych záplavách 11 ľudí.

Šéf úradu pre civilnú ochranu Fabrizia Curcia v pondelok pre noviny La Stampa Curcio uviedol: "Až 94 percent obcí je ohrozených záplavami, zosuvmi pôdy, eróziou pobrežia." Dodal: "Celé Taliansko je ohrozené."

Upozornil, že Ischia je ohrozená viac, pretože mnoho tunajších domov bolo postavených ilegálne. Zdôraznil však, že aj iné časti Talianska s menšími porušeniami územného plánovania sú rizikové.

Situáciu zhoršuje klimatická zmena a častejší výskyt extrémnych prejavov počasia, ako sú prudké búrky a náhle záplavy.