Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Počet obetí požiarov v Alžírsku stúpol na 65

Muž sa chytá za hlavu počas ničivých lesných požiarov v oblasti Tizi Ouzou, ktorá leží východne od Alžíru v utorok 10. augusta 2021. Foto: TASR/AP

Ďalších 12 vojakov sa nachádza v nemocnici v kritickom stave.

Alžír 11. augusta (TASR) - Počet obetí ničivých lesných požiarov v Alžírsku, ktoré ohrozujú viaceré obce východne od metropoly Alžír, stúpol v stredu na najmenej 65. Informovala o tom agentúra AFP.

Podľa štátnej televízie o život prišlo najmenej 28 vojakov a 37 civilistov. Väčšina obetí pochádza z oblasti Tizi Ouzou (vysl. Tízí Wuzú), ktorá leží východne od Alžíru.

Ďalších 12 vojakov sa nachádza v nemocnici v kritickom stave, dodala televízia.

V hornatom regióne Kabýlia, ale aj v ďalších severných častiach Alžírska vypukli v posledných dňoch desiatky požiarov. Do pomoci ohrozených obyvateľom i hasenia požiaru sa zapojila aj armáda. Oheň tam ničí lesy, olivové porasty a zabíja dobytok, ktorý je základom živobytia miestnych obyvateľov.

Staršia žena sa pozerá počas ničivých lesných požiarov v oblasti Tizi Ouzou, ktorá leží východne od Alžíru v utorok 10. augusta 2021.
Foto: TASR/AP


Alžírsky minister vnútra Kamál Baldžúd, ktorý odcestoval do Kabýlie, zodpovednosť za niektoré z požiarov pripísal podpaľačom, pričom ich označil za zločincov. "Tridsať požiarov v rovnakom čase a v tom istom regióne nemôže byť náhoda," vyhlásil minister. Podľa dostupných informácií zatiaľ nezatkli žiadnych podozrivých.