Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Počet obetí požiaru v nemocnici v Iraku sa zvýšil na 92

Ľudia sa zhromažďujú okolo nemocnice pre pacientov s koronavírusom v irackom meste Násirija, 13. júla 2021. Foto: TASR/AP

Podľa zdravotníckych úradov provincie Zí Kár utrpelo pri požiari zranenia aj ďalších prinajmenšom 50 osôb.

Bagdad 13. júla (TASR) - Na 92 sa zvýšil počet obetí na životoch, ktoré si vyžiadal pondelňajší požiar v nemocnici pre pacientov s ochorením COVID-19 v juhoirackom meste Násiríja. S odvolaním sa na správy tamojších úradov o tom v utorok informovala agentúra DPA.

Podľa zdravotníckych úradov provincie Zí Kár utrpelo pri požiari zranenia aj ďalších prinajmenšom 50 osôb. Úrady už predtým informovali, že na covidovom oddelení bolo v čase vypuknutia požiaru viac ako 60 pacientov a mnohí zdravotníci.

Covidové oddelenie, ktoré bolo postavené vlani na ploche 600 štvorcových metrov s kapacitou pre 100 pacientov, požiar celkom zničil. Približne 20 nájdených tiel dosiaľ podľa svedkov oficiálne neidentifikovali.

Iracký premiér Mustafá Kázimí nariadil vyšetrovanie príčiny požiaru a suspendoval trojicu popredných predstaviteľov zdravotníckych i bezpečnostných úradov v provincii. Vyšetrovací výbor, ktorý bol zriadený v pondelok, by mal svoje zistenia oznámiť do týždňa, povedal Kázimí na schôdzke vládneho kabinetu. Prisľúbil tiež, že vinníci budú potrestaní.

Bezpečnostné zdroje pre agentúru DPA uviedli, že zatykače boli už vydané na dovedna 11 predstaviteľov zdravotníckych úradov provincie Zí Kár.

Úrady zatiaľ oficiálnu príčinu požiaru neoznámili. Podľa prvotných medializovaných správ bol pravdepodobnou príčinou elektrický skrat. Podľa novších zistení i výpovedí svedkov však požiar mohla zapríčiniť explózia kyslíkovej nádrže.

V Iraku ide v tomto roku už o druhú podobnú tragédiu, pripomína agentúra AFP. Pri požiari v bagdadskej nemocnici pre pacientov s ochorením COVID-19 v noci na 25. apríla zahynulo 82 ľudí a ďalších 110 osôb utrpelo zranenia. Požiar spôsobil výbuch v sklade s kyslíkovými fľašami. Mnoho obetí bolo napojených na umelú pľúcnu ventiláciu a pri požiari sa udusili dymom alebo zhoreli v plameňoch. V dôsledku tejto tragédie následne odstúpil z funkcie iracký minister zdravotníctva Hasan Tamímí.

Iracký prezident Barhám Sálih označil na Twitteri oba požiare za "katastrofy", ktoré sú výsledkom "pretrvávajúcej korupcie a zlého vedenia" brániaceho potrebným reformám inštitúcií. Vyšetrovateľov vyzval, aby voči vinníkom takejto nedbanlivosti vyvodili zodpovednosť. Dodal tiež, že v krajine je nevyhnutná kontrola prevádzky obdobných zariadení.