Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Počet obetí pri násilnostiach v Melille stúpol na 23

Na snímke migranti prichádzajú na španielsku pôdu po prekročení plotov oddeľujúcich španielsku enklávu Melilla od Maroka v španielskej Melille v piatok 24. júna 2022. Foto: TASR / AP

Zranených bolo celkovo 76 migrantov, ako aj 140 policajtov, z toho päť vážne.

Madrid 26. júna (TASR) – Počet obetí pokusu stoviek afrických migrantov o prekonanie plota, ktorý oddeľuje španielsku severoafrickú enklávu Melilla od územia Maroka, sa zvýšil na 23. Uviedla to agentúra AFP s odvolaním sa na miestne úrady.

Úradníci pôvodne informovali, že o život prišlo päť migrantov. Bilanciu obetí zvýšilo 13 migrantov, ktorí podľahli svojim vážnym zraneniam utŕženým pri zrážkach s marockými a španielskymi bezpečnostnými zložkami. Počet obetí teraz stúpol o ďalších päť obetí.

Zranených bolo celkovo 76 migrantov, ako aj 140 policajtov, z toho päť vážne.

Španielsky premiér Pedro Sánchez v sobotu označil nápor migrantov na hranice v enkláve Melilla hraničiacej s Marokom za "útok na územnú celistvosť" Španielska a obvinil z neho "mafie, ktoré obchodujú s ľuďmi".

Asi 2000 migrantov sa priblížilo k hraniciam Melilly za úsvitu. Viac ako 500 z nich sa podarilo dostať do oblasti, kde sa vykonáva hraničná kontrola, keď prestrihli plot nožnicami.

Išlo o prvú udalosť tohto druhu, odkedy Španielsko a Maroko v marci urovnali svoje diplomatické vzťahy, ktoré boli napäté pre spor v spojitosti so Západnou Saharou.

Na severe Afriky sa nachádzajú dve španielske enklávy — okrem Melilly aj Ceuta. Hranica Melilly s Marokom meria 12 kilometrov, hranica s Ceutou má osem kilometrov. Migranti sa cez tieto hranice, ktoré sú chránené vysokými plotmi s ostnatým drôtom, videokamerami a strážnymi vežami, snažia dostať preliezaním plotov, plávaním pozdĺž pobrežia alebo ukrývaním sa vo vozidlách.