Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 30. máj 2024Meniny má Ferdinand
< sekcia Zahraničie

Počet obetí streľby v štáte Maine sa zvýšil 18

Policajti hliadkujú v Lewistone v štáte Maine 25. októbra 2023. Podozrivý spustil streľbu na dvoch miestach, oznámili citované zdroje pod podmienkou zachovania anonymity vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie. Podľa miestnych médií k streľbe došlo na bowlingovej dráhe a tiež v bare. Foto: TASR/AP

Prezident Spojených štátov Joe Biden masakru odsúdil a vyzval republikánov, aby podporili zákaz strelných zbraní.

Lewiston 26. októbra (TASR) - Na najmenej 18 stúpol počet obetí streľby v meste Lewiston v americkom štáte Maine. Ďalších 13 ľudí je zranených, informovala vo štvrtok tamojšia guvernérka Janet Millsová. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Streľbu polícii ohlásili v stredu večer krátko po 20.00 h miestneho času. Podozrivý ju spustil v bowlingovej hale a v bare.

Člen mestského zastupiteľstva v Lewistone Robert McCarthy pre televíziu CNN tvrdil, že streľba si vyžiadala najmenej 22 mŕtvych.

Prezident Spojených štátov Joe Biden vo štvrtok masakru odsúdil a vyzval republikánov, aby podporili zákaz strelných zbraní.

"Dnes, po ďalšej tragédii, vyzývam republikánskych zákonodarcov v Kongrese, aby si splnili svoju povinnosť chrániť občanov USA. Spolupracujte s nami na prijatí zákona zakazujúceho útočné zbrane a veľkokapacitné zásobníky," vyhlásil Biden.

Z masakry je podľa miestnej polície podozrivý inštruktor streľby, ktorý nedávno strávil dva týždne v psychiatrickej liečebni.

Robert Card (40) prešiel výcvikom v americkej armáde. V lete ho na dva týždne umiestnili do psychiatrického zariadenia, pretože sa vyhrážal útokom na vojenskú výcvikovú základňu v meste Saco a tvrdil, že počuje hlasy.

Polícia v meste Lewiston na Facebooku predtým potvrdila, že po Cardovi pátra v súvislosti so streľbou. Millsová varovala, že Card je považovaný za ozbrojeného a nebezpečného, a ľudí vyzvala, aby sa k nemu nepribližovali.

V štáte Maine nie je potrebné mať povolenie nosiť zbraň – podľa AP ide o dlhodobú kultúru vlastníctva zbraní, ktorá je spojená s tradíciou poľovníctva a športovej streľby.