Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Počet obetí súvisiacich s legionelózou v Rzeszówe stúpol na päť

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Príčina šírenia baktérii spôsobujúcich toto ochorenie v Rzeszówe zatiaľ nebola určená. S nákazou tam hospitalizovali najmenej 71 ľudí.

Varšava 24. augusta (TASR) - Na päť stúpol počet obetí legionárskej choroby, ktorá prepukla v meste Rzeszów na juhovýchode Poľska, uviedli vo štvrtok mieste úrady. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Piatou obeťou, ktorej v Rzeszówe diagnostikovali toto zriedkavé bakteriálne ochorenie pľúc, je 79-ročná žena, ktorú hospitalizovali pred niekoľkými dňami. "Išlo o pacientku s viacerými dlhodobými ochoreniami vrátane rakoviny," povedal riaditeľ miestnej nemocnice Grzegorz Materna pre poľskú tlačovú agentúru PAP.

Legionárska choroba sa prenáša kvapôčkami kontaminovanej vody, nešíri sa však priamo z človeka na človeka. Spôsobujú ju baktérie nazývané legionely, ktoré môžu zapríčiniť ťažký zápal pľúc. Zdrojom nákazy býva klimatizácia či kontaminovaná voda. Prejavuje sa podobne ako ťažký zápal pľúc, a to vysokými teplotami, bolesťami či problémami s dýchaním. Takéto problémy spôsobuje najmä ľuďom so slabým imunitným systémom, často trpiacim aj inými chorobami.

Príčina šírenia baktérii spôsobujúcich toto ochorenie v Rzeszówe zatiaľ nebola určená. S nákazou tam hospitalizovali najmenej 71 ľudí.

Poľské ministerstvo zdravotníctva v príspevku na sociálnej sieti uviedlo, že v súčasnosti "sa overuje hypotéza mestskej vodovodnej siete ako zdroja nákazy". Výsledky rozboru vzoriek odobratej vody budú k dispozícii najskôr v pondelok. Podľa miestnych úradov boli všetky doterajšie obete starší ľudia.