Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Počet obetí tajfúnu na Filipínach sa zvýšil na najmenej 99

Na archívnej snímke muž stojí pri zničených domoch pozdĺž rozvodnenej rieky po tom, ako sa oblasťou prehnal tajfún Rai v meste Talisay, na centrálnych Fiipínach 17. decembra 2021. Foto: TASR/AP

Svoje domovy na zasiahnutých ostrovoch opustilo vyše 480.000 ľudí.

Manila 19. decembra (TASR) - Najmenej 99 obetí na životoch si vyžiadal tajfún Rai, ktorý zasiahol južnú a strednú časť Filipín a je považovaný za najsilnejší z tohtoročných tajfúnov. Informovala o tom v nedeľu agentúra DPA s odvolaním sa na miestne úrady.

Miestne úrady sa momentálne snažia zabezpečiť pre ľudí v postihnutých oblastiach dodávky pitnej vody a potravín. Svoje domovy na zasiahnutých ostrovoch opustilo vyše 480.000 ľudí.

Rai zasiahol územie ostrovného štátu vo štvrtok a priniesol so sebou intenzívne zrážky a prudký vietor. Mnohé oblasti hlásili prívalové povodne. Prírodný živel strhával strechy, vyvracal stromy a stožiare elektrického vedenia a spôsobil výpadky v dodávkach elektriny a nefungovalo ani telefonické spojenie.

Arthur Yap, guvernér obľúbenej turistickej destinácie Bohol, uviedol, že v nedeľu pribudlo 63 potvrdených úmrtí. Desať ostrovanov je stále nezvestných po tom, čo sa vo štvrtok prehnala krajinou ako supertajfún s rýchlosťou vetra 195 kilometrov za hodinu. Yap pôvodne informoval o 49 obetiach na životoch.

Ďalších desať obetí hlásili úrady na ostrove Dinagat.

Tajfún Rai po prechode ponad územie Filipín zoslabol a v sobotu sa presunul nad Juhočínske more a smeroval do Vietnamu.