Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Medzi najmenej 151 obeťami tlačenice v Soule je aj 19 cudzincov

Záchranné zložky zasahujú po tlačenici, ku ktorej došlo počas osláv Halloweenu v juhokórejskom meste Soul v sobotu večer miestneho času 29. októbra 2022. Foto: TASR/AP

K tlačenici došlo podľa úradov približne o 22.22 h miestneho času neďaleko hotela Hamilton. Miestne médiá uvádzali, že do Itchewonu sa Halloween vybralo oslavovať približne 100.000 ľudí.

Soul 30. októbra (TASR) - Juhokórejský prezident Jun Sok-jol v nedeľu vyhlásil štátny smútok za najmenej 151 obetí tlačenice, ku ktorej došlo v sobotu počas osláv sviatku Halloween v Soule. Obeťami sú prevažne mladí ľudia vo veku okolo 20 rokov. Zahynulo aj 19 cudzincov - ide o občanov Iránu, Uzbekistanu, Číny a Nórska.

Ako informovala agentúra AFP, v prejave k národu prezident Jun označil tlačenicu, ktorá vznikla v úzkej uličke v soulskej štvrti Itchewon, za "tragédiu a katastrofu, aká sa nikdy nemala stať".

Prezident vyjadril sústrasť pozostalým a zaželal skoré uzdravenie zraneným, pričom uviedol, že vláda sa zapojí do príprav pohrebov a plne zmobilizuje zdravotnícke služby pre zranených vrátane individuálneho pridelenia štátnych zamestnancov k tým, ktorí potrebujú pomoc.

"Najdôležitejšie je určiť príčinu nehody a zabrániť podobným nehodám," povedal prezident. Prisľúbil prijať zásadné zlepšenia a opatrenia, aby sa podobné nehody v budúcnosti neopakovali.

Informoval tiež, že poverí ministerstvo vnútra a ďalšie príslušné ministerstvá, aby vykonali mimoriadnu kontrolu všetkých osláv Halloweenu a iných slávností s cieľom zaistiť ich bezpečný priebeh.

Podľa hasičského zboru a jeho bilancie k nedeľnej 09.00 h miestneho času v tlačenici zahynulo 151 ľudí vrátane 19 cudzincov. Medzi doteraz evidovanými obeťami je 97 žien a 54 mužov. Tragédia najviac postihla ľudí vo veku okolo 20 rokov. Nateraz nie je známe, či medzi obeťami sú aj maloleté osoby.

Podľa aktualizovanej bilancie bolo zranených 82 osôb, stav 19 z nich je vážny.

V súvislosti s tragédiou vyjadrili sústrasť a účasť mnohí štátnici: prezident USA Joe Biden, kanadský premiér Justin Trudeau, šéf európskej diplomacie Josep Borrell, francúzsky prezident Emmanuel Macron, nemecký kancelár Olaf Scholz, britský premiér Rishi Sunak či austrálsky premiér Anthony Albanese.