Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Počet obetí tropickej búrky na Filipínach stúpol na 98

Záchranári vynášajú telo, ktoré vytiahli spod bahna zo zaplavených oblastí po tropickej búrke Nalgae v meste Sinsuat, na juhu Filipín 30. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Počet mŕtvych bude zrejme ešte stúpať, nakoľko nezvestných je stále 63 osôb.

Manila 31. októbra (TASR) - Na 98 sa zvýšil počet obetí tropickej búrky, ktorá v uplynulých dňoch zasiahla Filipíny. V pondelok to uviedla tamojšia agentúra pre zvládanie katastrof, informuje agentúra AFP.

Približne polovica obetí na životoch súvisí s piatkovými povodňami a zosuvmi pôdy, ktoré zničili dediny na juhofilipínskom ostrove Mindanao. Počet mŕtvych bude zrejme ešte stúpať, nakoľko nezvestných je stále 63 osôb.

Šéf civilnej obrany autonómneho regiónu Bangsamoro na ostrove Mindanao priblížil, že z pátracích a záchranárskych akcií prešli zasahujúce tímy na vyhľadávanie tiel obetí, nakoľko sú šance na prežitie po dvoch dňoch takmer nulové.

Obyvatelia kráčajú okolo zostatkov zničených domov v nánosoch bahna zo zaplavených oblastí po tropickej búrke Nalgae v meste Sinsuat, na juhu Filipín 30. októbra 2022.
Foto: TASR/AP


Tropická búrka Nalgae, ktorá v sobotu zasiahla hlavný filipínsky ostrov Luzon, spôsobila na Filipínach početné prívalové povodne, zosuvy pôdy a veľké materiálne škody. V mnohých regiónoch došlo k výpadkom prúdu. Ide o druhý najsmrteľnejší cyklón, ktorý tento rok zasiahol Filipíny, kde v priemere ročne evidujú 20 tropických búrok.

Podľa predpovedí meteorológov by mala búrka Nalgae na Filipínach ustať v priebehu pondelka.