Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Počet obetí útoku na armádny kostol v Nigérii stúpol na 30 osôb

Na protestantský kostol najprv zaútočil samovražedný atentátnik autobusom naplneným výbušninami, následne vybuchlo aj neďaleko stojace auto.

Kaduna 26. novembra (TASR) - Na minimálne 30 stúpol počet obetí nedeľňajšieho bombového útoku na armádny kostol v nigérijskom štáte Kaduna. Oznámila to dnes agentúra AP s odvolaním sa na predstaviteľa miestnej vojenskej nemocnice.

K útoku, ktorý si vyžiadal aj najmenej 45 zranených, došlo v meste Jaji, kde sídli jedna z najprestížnejších akadémií nigérijskej armády.

Najprv do protestantského kostola v miestnych kasárňach vrazil samovražedný atentátnik s autobusom naloženým výbušninami a krátko nato vybuchlo neďaleko stojace auto.

Dnes skupina ozbrojencov zaútočila na dôležitú policajnú stanicu v blízkosti nigérijskej metropoly Abuja, pričom zabili dvoch policajtov. Na slobodu sa pritom dostali desiatky väzňov, z ktorých väčšinu sa podarilo následne dolapiť.

K útokom sa zatiaľ nikto neprihlásil. Oba však pripomínajú podobné akcie z minulosti, za ktoré prevzala zodpovednosť radikálna islamistická sekta Boko Haram.

Nigérijská armáda minulý týždeň ponúkla odmenu vo výške 1,8 milióna dolárov (takmer 1,4 milióna eur) za informácie, ktoré by mohli viesť k zadržaniu lídrov Boko Haramu.