Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Počet obetí v Jemene sa od odchodu pozorovateľov OSN zdvojnásobil

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ľudia v Jemene zostali opustení. Zradení. Opäť raz, povedala vtedy generálna tajomníčka Amnesty International Agnes Callamardová.

Dubaj 10. februára (TASR) - Počet civilných obetí a zranených, ktoré si vyžiadala občianska vojna v Jemene, sa takmer zdvojnásobil, odkedy sa z krajiny vlani v októbri stiahli monitorovacie skupiny Rady OSN pre ľudské práva (UNHRC). Vo štvrtok to uviedla Nórska rada pre utečencov (NRC). TASR túto informáciu prevzala od agentúry AFP.

UNHRC v októbri 2021 tesnou väčšinou zahlasovala za rozpustenie svojej skupiny významných medzinárodných a regionálnych expertov na Jemen. Bolo to po prvý raz od založenia UNHRC v roku 2006, keď tento vrcholný orgán OSN pre ľudské práva odmietol návrh rezolúcie zo strany európskych krajín a Kanady.

Tento krok vyvolal ostrú kritiku zo strany ľudskoprávnych organizácií. "Ľudia v Jemene zostali opustení. Zradení. Opäť raz," povedala vtedy generálna tajomníčka Amnesty International Agnes Callamardová.

Na archívnej snímke generálna tajomníčka organizácie Amnesty International (AI) a francúzska expertka na právo Agnes Callamardová.
Foto: TASR/AP


NRC priblížila, že počas štyroch mesiacov pred kontroverzným stiahnutím pozorovateľov OSN z Jemenu tam prišlo o život 823 civilistov, zatiaľ čo za rovnaké obdobie po ich odchode zomrelo až 1535 ľudí. Tento krok viedol podľa Erin Hutchinsonovej z NRC k "nekontrolovanému, strašnému porušeniu" práv tamojšieho obyvateľstva.

"Členské štáty OSN by mali urýchlene obnoviť tento monitorovací orgán, aby zabezpečili, že strany zapojené do tohto konfliktu prestanú beztrestne porušovať medzinárodné humanitárne právo," apelovala. Dodala, že ak nikto nevyvodí zodpovednosť voči páchateľom, naďalej budú zomierať tisíce civilistov, ktorí budú počas eskalácie konfliktu najviac zasiahnutými.

Občianska vojna v Jemene sa začala v roku 2014, keď jemenskí povstalci húsiovia obsadili hlavné mesto Saná. V dôsledku konfliktu zahynulo už približne 377.000 ľudí a milióny ďalších boli nútené opustiť svoje domovy. OSN označuje situáciu v Jemene za najväčšiu humanitárnu krízu súčasnosti.