Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Počet obetí v Pásme Gazy stúpol na vyše 25.000, tvrdí Hamas

Na archívnej snímke izraelskí vojaci. Foto: TASR/AP

Podľa izraelskej armády k počtu obetí prispieva skutočnosť, že Hamas zámerne umiestňuje svoju vojenskú infraštruktúru a bojovníkov do civilných objektov.

Gaza 21. januára (TASR) – Najmenej 25.105 ľudí zahynulo v Pásme Gazy od októbrového vypuknutia vojny medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas. V nedeľu to vo vyhlásení uviedlo ministerstvo zdravotníctva v Gaze ovládané Hamasom.

Vyhlásenie dodáva, že zranenia za rovnaký čas utrpelo 62.681 ľud, informuje agentúra AFP.

Podľa izraelskej armády k počtu obetí prispieva skutočnosť, že Hamas zámerne umiestňuje svoju vojenskú infraštruktúru a bojovníkov do civilných objektov alebo do ich okolia a palestínskych civilistov tak zneužíva ako ľudské štíty. Hamas, ktorý je na zozname teroristických organizácii v EÚ aj USA, to popiera.

Izrael sa počas svojej ofenzívy v Gaze sústreďuje na zničenie Hamasu, zodpovedného za bezprecedentný útok na izraelské územie zo 7. októbra. Boje sa v súčasnosti sústreďujú najmä na oblasť mesta Chán Júnís na juhu enklávy, správy o ťažkých bojoch a ostreľovaní však stále prichádzajú aj z mesta Gaza a z iných lokalít v severnej časti pásma.