Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Počet obetí výbuchu plynu v Číne stúpol na 25

Záchranári prehľadávajú trosky po výbuchu plynu v areáli obytného bloku v meste Š'-jen v čínskej provincii Chu-pej v nedeľu 13. júna 2021. Foto: TASR/AP

Na mieste naďalej prebiehajú záchranné a pátracie práce.

Peking 14. júna (TASR) - Na 25 mŕtvych stúpol v pondelok počet obetí nedeľňajšieho výbuchu plynu v čínskej provincii Chu-pej. S odvolaním sa na správy čínskych štátnych médií o tom informovala agentúra AFP.

K výbuchu došlo v nedeľu areáli obytného bloku v meste Š'-jen o 06.30 h miestneho času (0.30 h SELČ).

Štátna televízia CCTV ešte v nedeľu informovala, že záchranárom sa podarilo spod trosiek vyslobodiť celkovo 144 preživších. Všetkých zachránených hospitalizovali, 37 z nich bolo v nedeľu kritickom stave.

Ako uvádza AFP, výbuch poškodil niekoľko budov. Úrady v pondelok uviedli, že počet obetí sa zvýšil na 25, čo je viac než dvojnásobok oproti predtým hlásenému počtu obetí, uviedla čínska štátna tlačová agentúra Sinchua.

Záchranári so pasami na vyhľadávanie zasypaných ľudí prehľadávajú trosky po výbuchu plynu v areáli obytného bloku v meste Š'-jen v čínskej provincii Chu-pej v nedeľu 13. júna 2021.
Foto: TASR/AP


Na mieste naďalej prebiehajú záchranné a pátracie práce. Do akcie bolo nasadených zhruba 2000 záchranárov. Úrady evakuovali približne 900 ľudí žijúcich v okolitých budovách, ktoré mohla explózia poškodiť.

Výbuch nastal v budove, v ktorej predtým sídlil výrobca automobilových karosérií. Niekoľko preživších pre miestne médiá uviedlo, že plynové potrubia v budove po minuloročnom presune tohto závodu chátrali.

Priemyselné nehody sú v Číne pomerne bežné. Dôvodom sú nedostatočné bezpečnostné opatrenia a korupcia medzi úradníkmi poverenými kontrolovaním ich dodržiavania. Po nedeľňajšom výbuchu vyzval čínsky prezident Si Ťin-pching miestne úrady, aby sa z incidentu "poučili".