Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Počet obetí záplav a zosuvov pôdy na Filipínach vzrástol na 224

Záchranári pomáhajú evakuovať obyvateľov v zaplavenej dedine Panitan na filipínskom ostrove Panay 12. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Najviac obetí doposiaľ zaznamenali v provincii Leyte, ktorá sa nachádza asi 600 kilometrov juhovýchodne od hlavného mesta Manila.

Manila 21. apríla (TASR) - Počet obetí zosuvov pôdy a záplav spôsobených tropickou búrkou Megi na Filipínach stúpol na 224, pričom 147 ľudí je stále nezvestných. Oznámil to vo štvrtok národný úrad pre odstraňovanie následkov katastrof. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

Najviac obetí doposiaľ zaznamenali v provincii Leyte, ktorá sa nachádza asi 600 kilometrov juhovýchodne od hlavného mesta Manila. Evidujú tam zatiaľ 202 obetí, pričom rozsiahle zosuvy pôdy zasiahli najmä mesto Baybay a mestečko Abuyog, v ktorých je stále nezvestných najmenej 140 ľudí.

V stredu záchranné zložky prerušili v meste Abuyog operáciu, ktorej cieľom je nájdenie nezvestných ľudí, pretože pôda v prehľadávanej oblasti bola po prudkých dažďoch veľmi nestabilná a záchranárom tak hrozilo nebezpečenstvo. Z rovnakého dôvodu bola pozastavená na takmer všetkých miestach aj záchranná operácia v meste Baybay.

Tropická búrka Megi zasiahla východné pobrežie Filipín 10. apríla, pričom so sebou priniesla rozsiahle prívalové dažde, ktoré spôsobili spomínané zosuvy pôdy i záplavy. Megi je podľa DPA prvou veľkou tropickou búrkou, ktorá tento rok Filipíny zasiahla. Súostrovie ročne zasiahne v priemer asi 20 tropických búrok.

Búrka zasiahla takmer dva milióny ľudí žijúcich v 30 filipínskych provinciách a svoje domovy muselo opustiť približne 207.000 obyvateľov. Odhaduje sa, že búrka Megi spôsobila škody na obytných budovách a verejnej infraštruktúre v hodnote 264 miliónov filipínskych pesos (4,6 milióna eur).