Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Počet obetí záplav v Nigérii presiahol 600

Záchranári vynášajú telo obete. Foto: TASR/AP

V roku 2012 si záplavy v najľudnatejšej krajine Afriky vyžiadali 363 životov a vyhnali z domovov vyše 2,1 milióna obyvateľov.

Lagos 17. októbra (TASR) – Viac ako 600 ľudí zahynulo pri najhorších záplavách, aké zasiahli Nigériu za posledné desaťročie. Prírodná pohroma tiež vyhnala z domovov vyše 1,3 milióna obyvateľov. S odvolaním sa na miestne úrady o tom v noci na pondelok informovala agentúra AFP, od ktorej TASR správu prevzala.

"Žiaľ, do dnešného dňa, 16. októbra 2022, prišlo o život viac ako 603 ľudí," oznámilo v nedeľu nigérijské ministerstvo pre humanitárne záležitosti.

Predošlá bilancia z minulého týždňa uvádzala ešte 500 obetí na životoch. Podľa ministerstva však počet mŕtvych vzrástol sčasti preto, že úrady v niektorých štátoch Nigérie nevykonali prípravy na povodne.

Záplavy okrem toho úplne zničili vyše 82.000 domov a takmer 110.000 hektárov poľnohospodárskej pôdy.

Hoci sa obdobie dažďov začína obvykle okolo júna, zrážky boli tento rok mimoriadne silné najmä od augusta, uviedol nigérijský úrad pre mimoriadne situácie.

V roku 2012 si záplavy v najľudnatejšej krajine Afriky vyžiadali 363 životov a vyhnali z domovov vyše 2,1 milióna obyvateľov.

Subsaharská Afrika je nadmerne ovplyvnená zmenou klímy a ekonomiky mnohých tamojších krajín zápasia s následkami vojny na Ukrajine.

Producenti ryže v Nigérii varovali, že ničivé povodne by mohli zvýšiť ceny v 200-miliónovej krajine, v ktorej je dovoz tejto potraviny zakázaný s cieľom podporiť miestnu produkciu.

Svetový potravinový program (WFP) a Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) v septembri varovali, že Nigéria patrí k šiestim krajinám, ktorým hrozí vysoké riziko katastrofálnej úrovne hladu.