Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Počet obetí zemetrasenia na Jáve presiahol 300

Na snímke moslimovia počas modlitby pred mešitou, ktorú poškodilo pondelkové zemetrasenie v dedine Gasol v indonézskej Západnej Jáve v piatok 25. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Pri otrasoch sa zrútilo aj viacero škôl a medzi obeťami na životoch je tak aj mnoho detí, ktoré v nich v tom čase boli.

Jakarta 25. novembra (TASR) - Na najmenej 310 stúpol počet obetí zemetrasenia, ktoré tento týždeň postihlo indonézsky ostrov Jáva, oznámili v piatok tamojšie úrady. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Prírodná katastrofa spôsobila zosuvy pôdy a mala za následok aj zrútenie budov v meste Cianjur (vysl. "čiandžur"), ležiacom v rovnomennej oblasti a zhruba 100 kilometrov južne od hlavného mesta Jakarta, kde sa nachádzalo i epicentrum zemetrasenia. Nezvestných je naďalej 24 ľudí.

Pri otrasoch sa zrútilo aj viacero škôl a medzi obeťami na životoch je tak aj mnoho detí, ktoré v nich v tom čase boli. Zranenia utrpelo viac než 2000 ľudí a otrasy poškodili 56.000 domov.

Vyše 62.000 ľudí bolo tiež nútených evakuovať sa do najmenej 100 dočasných útočísk v okolí Cianjuru.

Zosuvy pôdy a náročný terén komplikovali aj záchrannú činnosť. V oblasti po zemetrasní zaznamenali vyše 100 dotrasov a tiež výpadky elektrického prúdu. Záchranárom pomáhajú aj stovky policajtov.

Indonéziu postihujú často zemetrasenia i erupcie sopiek, keďže toto súostrovie leží v seizmicky aktívnej zóne, tzv. Ohnivom kruhu, kde sa stretávajú tektonické platne.