Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Počet obetí zemetrasenia môže dosiahnuť 10.000, tvrdí nepálsky premiér

Na archívnej snímke z 13. júna 2014 nepálsky premiér Sušil Koirála víta novinárov vo svojej rezidenci v Káthmandu. Foto: TASR/AP

Koirála požiadal o zahraničnú pomoc. Vysvetlil, že Nepál potrebuje stany a lieky.

Káthmandu 28. apríla (TASR) - Počet obetí sobotňajšieho zemetrasenia v Nepále môže dosiahnuť 10.000, vyhlásil dnes pre agentúru Reuters nepálsky premiér Sušil Koirála. Predseda vlády zároveň nariadil zintenzívnenie záchranných operácií a požiadal medzinárodné spoločenstvo o zásoby stanov a liekov.

"Naša vláda robí všetko, čo môže, aby zachránila ľudí a pomohla im vo vojnovom stave," povedal v interview Koirála. "Je to pre Nepál výzva a veľmi ťažká hodina."



Predstaviteľ ministerstva vnútra uviedol, že najnovší počet obetí je 4349. Ak počet mŕtvych skutočne dosiahne 10.000, bude to väčšie množstvo než 8500 usmrtených pri masívnom zemetrasení z roku 1934, teda pri najhoršej zaznamenanej katastrofe v tomto himalájskom štáte.

Koirála bol práve v zahraničí, keď zemetrasenie s magnitúdou 7,8 zasiahlo v sobotu 25. apríla Nepál, ale aj ďalšie tri krajiny. Premiér sa vrátil do vlasti v nedeľu. Vydal príkazy vláde, aby zlepšila koordináciu záchranných prác, a v priebehu dneška prednesie prejav k národu.

Nepálsky premiér požiadal o zahraničnú pomoc. Vysvetlil, že Nepál potrebuje stany a lieky. Mnohí ľudia spia pod holým nebom, pretože ich domovy zničilo zemetrasenie alebo sa obávajú dotrasov, ktoré postihujú krajinu, dodal Koirála.



"Vláda potrebuje stany, veľa liekov. Ľudia spia na otvorených priestranstvách a v daždi," povedal premiér. "Zranených je vyše 7000 ľudí. Ich liečba a rehabilitácia bude veľmi ťažkou úlohou," dodal.