Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Počet obetí zemetrasenia v Indonézii stúpol na 252

Ľudia jazdia na motorke popri budove poškodenej pri pondelňajšom zemetrasení v meste Cianjur, Západná Jáva, Indonézia, v utorok 22. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Nezvestných je dosiaľ minimálne 31 ľudí. Bez strechy nad hlavou sa v dôsledku zemetrasenia ocitlo približne 7060.

Jakarta 22. novembra (TASR) - Na najmenej 252 mŕtvych a 377 zranených vzrástol v utorok počet obetí zemetrasenia s magnitúdou 5,6, ktoré v pondelok zasiahlo západnú časť indonézskeho ostrova Jáva. Informovali o tom miestne úrady, píše agentúra Reuters.

Nezvestných je dosiaľ minimálne 31 ľudí. Bez strechy nad hlavou sa v dôsledku zemetrasenia ocitlo približne 7060.

Pri otrasoch sa zrútilo aj viacero škôl a medzi obeťami na životoch je tak aj mnoho detí, ktoré v nich v tom čase boli.

Epicentrum plytkého zametrasenia bolo v horskej oblasti pri meste Cianjur (vysl. "čiandžur"), ležiacom v rovnomennej oblasti a zhruba 100 kilometrov južne od hlavného mesta Jakarta, v ktorom bol zemetrasenie taktiež citeľné. Otrasy vychádzali z hĺbky približne 10 kilometrov. V meste meste Cianjur napáchali vážne škody, zničili a poškodili množstvo budov a v oblasti vyvolali zosuvy pôdy, ktorá zavalila prinajmenšom jednu dedinu.

Zosuvy pôdy a náročný terén komplikujú aj záchranné práce. V oblasti po zemetrasní zaznamenali vyše 100 dotrasov a tiež výpadky elektrického prúdu. Záchranárom pomáhajú aj stovky policajtov.



Šéf indonézskych záchranárov Henri Alfiandi uviedol, že problémom je rozľahlosť zasiahnutej oblasti vrátane poškodených ciest vo vidieckych lokalitách. "Väčšina z obetí sú deti, keďže o 13.00 h boli stále ešte v škole," dodal. K mnohým úmrtiam došlo podľa úradov v dôsledku toho, že ľudia uviazli pod troskami zrútených budov.

Oblasť v utorok navštívil aj indonézsky prezident Joko Widodo, ktorý chcel povzbudiť záchranárov. "Mojim pokynom je uprednostniť evakuáciu obetí, ktoré sú stále uviaznuté pod troskami (budov)," povedal. Zároveň kondoloval pozostalým po obetiach a oblasti prisľúbil vládnu podporu pri rekonštrukcií, ktorá má zahŕňať výstavbu obydlí odolných voči zemetraseniam.

Aktualizovaný počet obetí uviedla oblastná samospráva. Indonézsky Národný úrad pre zmierňovanie následkov katastrof (BNPB) dosiaľ udáva len 103 obetí na životoch.

Indonéziu postihujú často zemetrasenia i erupcie sopiek, keďže toto súostrovie leží v seizmicky aktívnej zóne, tzv. Ohnivom kruhu, kde sa stretávajú tektonické platne.