Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Počet obetí zemetrasenia v Taliansku stúpol na 17, našli posledné telo

Dôchodcovia ležia na nemocničných posteliach po evakuácii z blízkej nemocnice v meste Mirandola v severnom Taliansku. Foto: TASR/AP

Pred cestou do zemetrasením zasiahnutých oblastí Talianska si treba preveriť situáciu v mieste pobytu, odporúča Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Ríme.

Mirandola 30. mája (TASR) - Talianski záchranári dnes vytiahli posledné telo zamestnanca, pochovaného pod troskami zrútenej továrne v meste Medolla, a počet obetí druhého ničivého zemetrasenia v regióne Emilia-Romagna sa tak zvýšil na 17.

Druhé, utorkové zemetrasenie zasiahlo taliansku oblasť severne od mesta Bologna a malo magnitúdu 5,8. Rúcalo staré historické budovy, nové továrne aj sklady. Uvedená oblasť sa pritom ešte stále spamätávala z prvého, silnejšieho zemetrasenia spred deviatich dní. To malo magnitúdu 6,0 a pripravilo o život sedem ľudí, väčšinou zamestnancov.

Veľvyslanectvo SR odporúča


Pred cestou do zemetrasením zasiahnutých oblastí Talianska si treba preveriť situáciu v mieste plánovaného pobytu, buď v cestovnej kancelárii alebo v ubytovacom zariadení. Odporúča to všetkým slovenským občanom Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Ríme.

Cestovanie v postihnutom regióne nie je obmedzené, bez problémov fungujú železničné aj diaľničné spojenia. Môžu sa však vyskytnúť problémy s telefonickým spojením v dôsledku preťaženia sietí. Seizmológovia a úrady civilnej ochrany v krajine upozorňujú na riziko ďalších otrasov slabšej intenzity aj počas nasledujúcich dní.
Záchranári dnes vytiahli z trosiek továrne v Medolle posledné telo. V budove zahynuli aj ďalší traja zamestnanci. Úrady civilnej obrany v Ríme informovali, že ďalší nezvestní už nie sú hlásení.

Talianska vláda v Ríme oznámila, že zvýši spotrebnú daň na benzín, aby tak financovala pomoc pre región Emilia-Romagna, postihnutý zemetrasením.

Kabinet sa tiež rozhodol, že obmedzenia vo výdavkoch, platné pre všetky miestne úrady v Taliansku v súlade s "paktom vnútornej stability", budú pre mestá, trpiace následkami zemetrasenia, zmiernené.

Emilia-Romagna je jedným z najbohatších a najproduktívnejších regiónov Talianska. V utorok ho zasiahlo nielen zemetrasenie s magnitúdou 5,8, ale aj séria následných dotrasov.

Pri oboch zemetraseniach prišlo o život vyše 20 ľudí a priniesli skazu v celom veľkom pásme tohto regiónu.