Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Počet obetí zemetrasenia v Turecku a Sýrii presiahol 20.000

Záchranári vytiahli ženu z trosiek budovy, ktorá sa zrúila v dôsledku zemetrasenia v meste Kahramanmaraš na juhu Turecka v utorok 7. februára 2023. Foto: TASR/AP

V Turecku podľa oficiálnych údajov zahynulo najmenej 17.134 ľudí a v Sýrii minimálne 3.162.

Istanbul 9. februára (TASR) - Ankara/Damask 9. februára (TASR) - Bilancia obetí pondelkového zemetrasenia v Turecku a Sýrii presiahla 20.000. Informuje o tom TASR na základe štvrtkovej správy agentúry AFP.

V Turecku podľa oficiálnych údajov zahynulo najmenej 17.134 ľudí a v Sýrii minimálne 3.162.

Šance na prežitie v troskách po zemetrasení s magnitúdou 7,8 a následných dotrasoch znižuje nočné mrazivé počasie.

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres vyzval Bezpečnostnú radu OSN, aby na hraniciach medzi Tureckom a Sýriou schválila otvorenie nových priechodov na dodávky humanitárnej pomoci. Chce tak efektívnejšie pomôcť obetiam zemetrasenia, ktoré tieto dve krajiny zasiahlo v noci na pondelok. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Na severe Sýrie, ktorý je pod kontrolou povstaleckých skupín, žijú približne štyri milióny ľudí. Tí sú vo veľkej miere závislí od dodávok humanitárnej pomoci, ktoré do regiónu prúdi cez jediný priechod Báb al-Hawá. Ten BR OSN schválila pred takmer desaťročím.

Dodávky pomoci sa však pozastavili po pondelkovom silnom zemetrasení s magnitúdou 7,8, ktoré si v Turecku a Sýrii vyžiadalo viac než 20.000 obetí. Guterres preto vyzval na autorizáciu ďalších priechodov, cez ktoré by bolo možné prúd humanitárnej pomoci do krajiny opäť obnoviť.

"Toto je chvíľa zjednotenia sa, nie je čas na politizovanie alebo rozpory. Je úplne zjavné, že potrebujeme obrovskú podporu," vyhlásil generálny tajomník OSN, ktorý podľa vlastných slov plánuje zvýšiť aj objem dodávok pomoci do Sýrie.

BR OSN v roku 2014 schválila otvorenie štyroch hraničných priechodov medzi Tureckom a Sýriou, no do roku 2020 sa v dôsledku kritiky zo strany Moskvy a Damasku ich počet znížil na jeden, Báb al-Hawá.

Rusko, ktoré je spojencom sýrskeho prezidenta Bašára Asada, sa totiž dlhé roky snaží medzinárodné organizácie prinútiť k tomu, aby s dodávkami pomoci vstupovali do Sýrie len cez oblasti, ktoré ovláda Damask. Moskva v tomto smere zašla tak ďaleko, že vetuje všetky rezolúcie, ktorých zámerom je zmienený cezhraničný mechanizmus predĺžiť na viac ako šesť mesiacov.