Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Počet obetí zosuvu v Kolumbii pôdy stúpol na 33

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Pri zosuve pôdy v tej istej časti Kolumbie v decembri 2022 zahynulo najmenej 27 ľudí, ktorí zostali uväznení v autobuse a ďalších vozidlách.

Bogota 14. januára (TASR) - Najmenej 33 ľudí, väčšinou detí, zahynulo pri zosuve pôdy v domorodej komunite na severozápade Kolumbie, uviedol v sobotu viceprezident krajiny. Záchranári sa predierajú hlbokým bahnom a snažia sa nájsť v troskách preživších. TASR informáciu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

"Je mi veľmi ľúto, že pri tejto tragédii zahynulo 33 ľudí, podľa predbežných správ z územia väčšinou detí," uviedla v sobotu kolumbijská viceprezidentka Francia Márquezová.

Úrady predtým stanovili počet obetí piatkového zosuvu pôdy, ktorý zasiahol cestu spájajúcu mestá Medellín a Quibdo v departemente Choco, na 23 mŕtvych a 20 zranených.

"Všetka dostupná pomoc sa posiela do Choco pri tejto strašnej tragédii," uviedol v piatok na sociálnej sieti kolumbijský prezident Gustavo Petro. Úrady v Medellíne uviedli, že v sobotu v skorých ranných hodinách tam bolo prevezených 17 tiel a že súdni lekári identifikovali tri z nich.

Záchranné tímy a hasiči sa snažili dostať do najťažšie postihnutej oblasti, pričom jeden z úradníkov uviedol, že na pomoc boli požiadané vrtuľníky.

Na pomoc prišlo aj približne 50 vojakov, a na záberoch, ktoré zverejnila armáda, bolo vidieť mužov pokrytých blatom, ako sa predierajú močaristým terénom.

Zosuv pôdy v departemente Choco, ktoré leží pri Tichom oceáne a je domovom rozsiahleho tropického pralesa, nasledoval po viac ako 24 hodinách intenzívneho dažďa.

Na záberoch zdieľaných na sociálnych sieťach a televíznych kanáloch bolo vidieť, ako sa časť hory odtrhla a zrútila sa na rad automobilov, pričom bolo počuť výkriky.

Pri zosuve pôdy v tej istej časti Kolumbie v decembri 2022 zahynulo najmenej 27 ľudí, ktorí zostali uväznení v autobuse a ďalších vozidlách.

Zatiaľ čo väčšina Kolumbie trpí obdobím sucha, Inštitút pre hydrológiu, meteorológiu a environmentálne štúdie (IDEAM) varoval pred rizikom silných dažďov v Amazónii a vo viacerých departementoch hraničiacich s Tichým oceánom.