Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Tragédia v Grécku: Do seba vrazili dva vlaky, hlásia viac ako 30 obetí

Dym stúpa z vlakov, hasiči a záchranári pracujú po zrážke pri meste Larissa v Grécku v stredu 1. marca 2023. Foto: TASR/AP

V čase nehody bolo v osobnom vlaku, ktorý smeroval z Atén do Solúnu, približne 350 ľudí, uviedol prevádzkovateľ trate spoločnosť Hellenic Train.

Atény 1. marca (TASR) - Na najmenej 32 stúpol v stredu počet obetí zrážky dvoch vlakov blízko mesta Larisa na severe Grécka, uviedli tamojšie úrady. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Zranenia utrpelo najmenej 85 ďalších osôb. Miestny hasičský zbor prostredníctvom svojho hovorcu potvrdil, že sa vykoľajilo niekoľko vozňov po zrážke nákladného a osobného vlaku, približne na polceste medzi Aténami a Solúnom. K nehode došlo v utorok krátko pred polnocou.

Záchranné práce s cieľom vyslobodiť uviaznutých cestujúcich pokračovali aj v stredu ráno. Z 85 zranených museli 53 hospitalizovať.

Príčina havárie nebola bezprostredne známa; miestne médiá označili nešťastie za najhoršiu vlakovú nehodu v dejinách Grécka.

Osobný vlak bol na ceste z metropoly Atény do druhého najväčšieho mesta Solún na severe krajiny; nákladný vlak išiel opačným smerom.

Dym stúpa z vlakov, hasiči a záchranári pracujú po zrážke pri meste Larissa v Grécku v stredu 1. marca 2023.
Foto: TASR/AP


Na miesto prišlo približne 150 hasičov a 40 sanitiek, spresnili grécke pohotovostné služby. Na odstránenie trosiek nasadili aj žeriavy.

"Nikdy som doposiaľ nič takéto nevidel. Je to tragické. Aj päť hodín po nehode stále nachádzame ďalšie telá," citovala AFP jedného z vyčerpaných záchranárov.

Podľa gréckej verejnoprávnej televíznej stanice ERT začal jeden z vozňov vlaku po zrážke horieť a vo vnútri zostalo zakliesnených niekoľko ľudí. Podľa starostu neďalekého mesta Tempi Jorgosa Manolisa bolo vo vlaku množstvo študentov, ktorí sa vracali do Solúna po predĺženom prázdninovom víkende.


Výberová chronológia tragických nehôd vlakov vo svete od roku 2020



2020



6. februára - Dvaja železničiari zahynuli a približne 30 ďalších ľudí utrpelo zranenia pri vykoľajení vysokorýchlostného vlaku medzi mestami Miláno a Piacenza na severe Talianska.



20. februára - Dve osoby prišli o život pri vykoľajení osobného vlaku v austrálskom štáte Viktória. K nehode došlo neďaleko mesta Wallan ležiaceho približne 47 kilometrov severne od Melbourne.



30. marca - Jedna osoba zahynula a ďalších 127 utrpelo zranenia pri nehode osobného vlaku, ktorý sa vykoľajil v strednej časti Číny. K nehode došlo v provincii Chu-nan v dôsledku zosuvu pôdy zapríčineného silnými dažďami.



7. júla - Čelná zrážka dvoch osobných vlakov medzi stanicou Nové Hamry a dopravňou Pernink v okrese Karlove Vary si vyžiadala dva životy.



14. júla – Jednu obeť a približne 35 zranených, z toho štyria ťažko, si vyžiadala zrážka osobného a nákladného vlaku, ku ktorej došlo pri meste Český Brod v Stredočeskom kraji.





2021





26. marca - Zrážka dvoch osobných vlakov na juhu Egypta si vyžiadala 19 obetí a 185 zranených.



18. apríla - Najmenej 11 mŕtvych a 98 zranených si vyžiadalo vykoľajenie vlaku, ku ktorému došlo severne od egyptskej metropoly Káhira.



8. júna - Vlakové nešťastie v Pakistane si vyžiadalo najmenej 63 obetí na životoch. K zrážke dvoch rýchlikov došlo v okrese Ghotki v provincii Sindh ležiacej na juhu Pakistanu.



4. augusta - Pri zrážke dvoch vlakov pri západočeskej obci Milavče v Plzenskom kraji zahynuli tri osoby - okrem oboch rušňovodičov zomrela aj jedna z cestujúcich. Nehoda si vyžiadala aj desiatky zranených.





2022





14. februára - Jednu obeť a zhruba 30 zranených si vyžiadala zrážka dvoch prímestských vlakov pri bavorskej metropole Mníchov.



11. marca - Po vykoľajení nákladného vlaku v Konžskej demokratickej republike zahynulo minimálne 60 ľudí. K nehode došlo medzi dedinami Kitenta a Buyofwe v provincii Lualaba potom, keď sa vlak vykoľajil a následne sa zrútil do rokliny.



9. mája - Jeden človek prišiel o život a viacero ďalších utrpelo zranenia pri nehode vlaku, ktorý sa vykoľajil krátko pri obci Münchendorf v rakúskej spolkovej krajine Dolné Rakúsko.



16. mája - Pri zrážke nákladného vlaku s osobným vlakom v Katalánsku zahynul rušňovodič a 85 ľudí sa zranilo, dvaja z nich boli vo vážnom stave. Záchranné zložky evakuovali z osobného vlaku asi 100 ľudí.



3. júna – Najmenej piati ľudia zahynuli pri vlakovej nehode neďaleko mesta Garmisch-Partenkirchen na juhu Nemecka. Po vykoľajení regionálneho vlaku smerujúceho do Mníchova ošetrili celkovo 60 zranených, z nich 16 s ťažkými poraneniami.



8. júna - Na východe Iránu, neďaleko púštneho mesta Tabas, sa vykoľajil osobný vlak. Nehoda si vyžiadala minimálne 18 obetí a 86 ľudí utrpelo zranenia.