Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Počet obetí zrútenia budovy prekročil 300, podarilo sa vyslobodiť ženu

Záchranári za pomoci vojakov intenzívne pokračujú v pátraní po ľuďoch zavalených pod ruinami zrútenej budovy Foto: TASR/AP

Úrady uviedli, že dovedna sa podarilo zachrániť 2200 osôb.

Dháka 26. apríla (TASR) - Dva dni po zrútení osemposchodovej budovy v meste Savar pri bangladéšskej metropole Dháka sa podarilo z trosiek vytiahnuť živú 18-ročnú ženu. Počet obetí kolapsu budovy, v ktorej sa nachádzalo niekoľko odevných tovární, medzičasom stúpol na 304, informovala agentúra AP.

Záchranári lokalizovali v noci nadnes približne 40 živých ľudí uväznených v miestnosti na štvrtom pochodí zrútenej budovy, pričom sa im podarilo zatiaľ zachrániť 13 z nich. Záchrannú operáciu sprevádzala nervozita príbuzných, ktorí sa dožadovali rýchlejšieho postupu prác a dostali sa do stretu s policajtmi.

"Najprv mi na hlavu padol stroj, potom ma zavalila sutina. Potom na mňa padol strop," povedala pre AP zachránená Mussamat Anna ležiaca v nemocnici s ľahšími zraneniami.

Úrady uviedli, že dovedna sa podarilo zachrániť 2200 osôb. V budove pracovalo 3122 zamestnancov. Nie je však známe, koľko sa ich v čase katastrofy v nej nachádzalo.

Záchranári sa stále pokúšajú vytiahnuť z trosiek najmenej päť ľudí, ktorí sú pravdepodobne ešte nažive. Operácia na záchranu týchto osôb pokračuje pomaly, pretože sa záchranári musia v troskách budovy pohybovať veľmi opatrne.

Ide o najhoršie nešťastie, aké postihlo prekvitajúci odevný priemysel Bangladéša. V budove sídlili okrem malých odevných tovární aj banka a niekoľko obchodov. Stavba sa zrútila v stredu v čase rannej nákupnej špičky.