Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Počet podvyživených detí sa pre konflikt v Sýrii zvýšil o 150 percent

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Od začiatku vojny v Sýrii v roku 2011 sa táto ázijská krajina zmieta v doposiaľ najhoršej ekonomickej kríze.

Damask 10. novembra (TASR) - Počet detí, ktoré na severovýchode Sýrie trpia podvýživou, sa za posledných šesť mesiacov zvýšil o 150 percent. V porovnaní s predchádzajúcim polrokom to predstavuje nárast o 10.000 maloletých. Vo štvrtok to uviedla humanitárna organizácia Save The Children (Zachráňte deti). TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Podvýživa ohrozuje životy detí. Chudoba a neschopnosť dovoliť si dostatočnú stravu je hlavným dôvodom, prečo počet podvyživených detí narastá," uviedla organizácia.

Od začiatku vojny v Sýrii v roku 2011 sa táto ázijská krajina zmieta v doposiaľ najhoršej ekonomickej kríze. Organizácia Spojených národov (OSN) odhaduje, že až 90 percent z 18 miliónov obyvateľov Sýrie žije pod hranicou chudoby. Okrem konfliktu krajinu negatívne poznačila aj pandémia koronavírusu a zrútenie finančného trhu v susednom Libanone.

"Zatiaľ čo priemerný príjem rodín sa nezmenil, ceny potravín vyleteli medzi rokmi 2019 a 2021 o 800 percent. Aj v roku 2022 naďalej stúpajú," upozornila organizácia.