Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Počet prípadov v ČR opäť stúpol, pribudlo viac ako 3600 nakazených

Ilustračné foto. Foto: TASR – Dano Veselský

Celkovo od začiatku pandémie zaznamenali v Česku už vyše 30 500 úmrtí v súvislosti s covidom a viac ako 1,7 milióna prípadov nákazy.

Praha 22. októbra (TASR) – V Česku pribudlo v piatok 3638 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najviac od konca apríla. Reprodukčné číslo, poukazujúce na mieru šírenia nákazy, sa zvýšilo z hodnoty 1,65 na 1,79. Informoval o tom portál iDnes.cz.

Sedemdňová incidencia stúpla na hodnotu takmer 154 potvrdených prípadov na 100.000 obyvateľov.

Situácia ja najhoršia v okrese České Budějovice, kde za uplynulých sedem dní pribudlo takmer 356 nakazených na 100.000 obyvateľov. Naopak najlepšie je na tom okres Náchod, kde za uplynulých sedem dní evidujú 26 prípadov na 100.000 obyvateľov.

V nemocniciach momentálne leží s covidom 19.771 pacientov, čo je najviac od mája tohto roka. Podľa údajov ministerstva zdravotníctva zostávalo k piatkovému ránu voľných 25 percent štandardných lôžok s kyslíkom a 28 percent lôžok s umelou pľúcnou ventiláciou.

České úrady za uplynulých 24 hodín zatiaľ evidujú tri úmrtia v súvislosti s COVID-19. Podľa iDnes.cz je však možné, že sa tento údaj bude ešte aktualizovať.

V hlavnom meste Praha pribudlo za uplynulých sedem dní 179 nových prípadov na 100.00 obyvateľov. Podľa výskumu odpadových vôd, na ktorom v súčasnosti pracuje tím Vysokej školy chemicko-technologickej, však môže byť počet nakazených osôb v Prahe oveľa vyšší, ako uvádzajú oficiálne štatistiky, informoval portál iRozhlas.cz.

Podľa vyjadrenia odborníka na výskum odpadových vôd Jana Bartáčka pre stanicu Radiožurnál Českého rozhlasu totiž analýza vzoriek z odpadových vôd v Prahe naznačuje, že situácia v súvislosti s počtom nakazených v českej metropole môže byť podobná situácii z marca, keď v krajine zažívali doposiaľ najhoršiu vlnu pandémie.

Podľa údajov českého ministerstva zdravotníctva celkovo od začiatku pandémie zaznamenali v Česku už vyše 30.500 úmrtí v súvislosti s covidom a viac ako 1,7 milióna prípadov nákazy.