Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Počet samovrážd v americkej armáde medziročne stúpol o 15 percent

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Samovraždy sú v americkej armáde dlhodobým problémom.

Washington 1. októbra (TASR) - Počet samovrážd medzi príslušníkmi americkej armády vzrástol vlani o 15 percent. Kým v roku 2019 si vzalo život 504 vojakov, v roku 2020 to bolo 580 príslušníkov ozbrojených síl Spojených štátov. Informovala o tom agentúra AP, podľa ktorej tento trend znepokojuje predstaviteľov armády i rezortu obrany.

"Miera samovrážd medzi členmi našej armády a ich rodinnými príslušníkmi je stále príliš vysoká a trend sa nevyvíja správnym smerom," vyhlásil vo štvrtok americký minister obrany Lloyd Austin.

Samovraždy sú v americkej armáde dlhodobým problémom. Hoci ich príčiny sú podľa AP komplexné a nie úplne objasnené, velenie ozbrojených síl USA tvrdí, že situáciu zhoršila koronavírusová pandémia, ktorá vojakom spôsobuje veľa stresu. Americkí vojaci napríklad pomáhali s testovaním aj očkovaním. Sami pritom bojovali s týmto ochorením alebo mali strach o životy či zdravie svojich príbuzných, približuje AP.

"Je ťažké pomenovať konkrétnu príčinnú súvislosť so samovraždou na individuálnej báze, nieto ešte na báze inštitucionálnej. A myslím si, že preto je pre nás (Pentagón) také ťažké hovoriť o tom s nejakou konkrétnosťou. (Túto záležitosť) však berieme veľmi, veľmi vážne," povedal hovorca amerického rezortu obrany John Kirby.

Predstavitelia americkej armády podľa agentúry AP nabádajú vojakov, aby sa v prípade súkromných problémov nehanbili a obrátili sa na odborníkov v oblasti duševného zdravia.