Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Počet severokórejských prebehlíkov sa vlani takmer strojnásobil

Občania Pchjongjangu na zhromaždení, na ktorom sľubujú dôkladné vykonávanie rozhodnutí 9. plenárneho zasadnutia 8. ústredného výboru Kórejskej strany práce (KSP) na prvomájovom štadióne v severokórejskom Pchjongjangu v piatok 5. januára 2024. Foto: TASR/AP

Medzi severokórejskými prebehlíkmi je aj čoraz viac diplomatov pôsobiacich v zámorských misiách.

Soul 17. januára (TASR) — Počet občanov Severnej Kórey, ktorí vlani prebehli do Južnej Kórey, sa porovnaní s rokom 2022, keď ich bolo 67, takmer strojnásobil - na približne 190. V stredu o tom podľa agentúry Jonhap informovalo ministerstvo pre zjednotenie.

Medzi severokórejskými prebehlíkmi je aj čoraz viac diplomatov pôsobiacich v zámorských misiách. Predpokladá sa, že k úteku sa rozhodnú preto, aby režimu v domovskej krajine nemuseli posielať tvrdú menu.

Južná Kórea prijíma všetkých severokórejských prebehlíkov, ktorí chcú žiť na jej území, a repatriuje Severokórejčanov, ktorí omylom prekročia hranice, ak sa chcú vrátiť.

V Južnej Kórei v súčasnosti žije viac ako 34.000 severokórejských prebehlíkov. Ich prílev pokračuje v dôsledku chronického nedostatku potravín a tvrdého politického útlaku v KĽDR, konštatuje Jonhap.

Počet severokórejských prebehlíkov dosiahol minimum (63) v roku 2021, keď Severná Kórea zatvorila svoje hranice pre pandémiu ochorenia COVID-19. Najviac (2914) ich bolo v roku 2009.