Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Počet úmrtí na encefalitídu v Indii stúpa, podľahlo jej už 114 detí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Photo

Výskyt nákazlivého ochorenia mozgu zhoršuje vlna horúčav, keď teploty v metropole Patna dosahujú až 45,8 stupňa Celzia.

Patna 19. júna (TASR) - Už 114 detí zomrelo v júni počas epidémie encefalitídy v jednom z najchudobnejších indických štátov Bihár. Informovali o tom v stredu indické úrady, na ktoré sa odvoláva agentúra AP.

Výskyt nákazlivého ochorenia mozgu zhoršuje vlna horúčav, keď teploty v metropole Patna dosahujú až 45,8 stupňa Celzia.

Od začiatku epidémie 1. júna bolo zaznamenaných vyše 500 prípadov encefalitídy, uvádza sa v oficiálnej správe vlády zverejnenej v stredu.

V nemocniciach v okrese Muzaffarpur, ležiacom 80 kilometrov severne od Patny, liečia približne 170 detí vrátane 11 v kritickom stave.

Infikovaní pacienti ležia na spoločných posteliach na preplnených nemocničných oddeleniach, kde je príliš málo lekárov. Rodiny, ktoré si to môžu dovoliť, dali preložiť svoje deti do súkromných nemocníc v Patne a ďalších veľkých mestách.

Malé deti sú obzvlášť náchylné na toto ochorenie, ktoré môže spôsobiť opuch mozgu, horúčku, zvracanie a smrť.

Každý rok počas letnej sezóny monzúnov trpia tisíce Indov na encefalitídu, maláriu, (brušný) týfus a ďalšie ochorenia zapríčinené komármi.

Odborníci v oblasti medicíny tvrdia, že centrálna indická vláda aj vlády jednotlivých štátov sú zakaždým nepripravené na túto situáciu, ktorú už možno označiť za "bludný kruh choroby a smrti".