Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Čína oznámila 5090 nových prípadov nákazy koronavírusom

Pacient ďakuje doktorovi v nemocnici Ťin-jin-tchan, ktorá je určená pre kritických pacientov s novým smrtiacim koronavírusom spôsobujúcim ochorenie COVID-19, 13. februára 2020 v čínskom Wu-chane. Foto: TASR/AP

V Číne je dovedna nakazených už viac ako 64.600 osôb.

Peking 14. februára (TASR) - Novým koronavírusom sa v Číne nakazilo už 1716 zdravotníkov, pričom šesť z nich do utorka tomuto infekčnému ochoreniu podľahlo.

Ceng na tlačovej konferencii o bezpečnosti a ochrane pracovníkov v zdravotníctve dodal, že počet nakazených zdravotníkov rastie.



Čínski vládni predstavitelia a zdravotnícke zariadenia sa už viackrát sťažovali na nedostatok ochranných prostriedkov vrátane rúšok v čase, keď sa po celej krajine zo svojho epicentra v provincii Chu-pej šíri nový koronavírus SARS-CoV-2 spôsobujúci ochorenie COVID-19.

Novým druhom koronavírusu sa doposiaľ v Číne podľa Reuters nakazilo 63.851 ľudí. Z nich 55.748 sa momentálne podrobuje liečbe, zatiaľ čo 1380 osôb už na následky ochorenia zomrelo.

Koronavírus ohrozuje plánovaný začiatok zasadnutia čínskeho parlamentu


Čínska vláda zvažuje, že pre obavy zo šírenia nového koronavírusu tento rok odloží začiatok výročného zasadnutia Celočínskeho zhromaždenia ľudových zástupcov. S odvolaním sa na nemenované zdroje o tom informovala agentúra Kjódó.

"Je ťažké uskutočniť stretnutie podľa plánu. Dátum (jeho začiatku) preto ešte nebol vybratý," uviedol pre Reuters zdroj z prostredia čínskej komunistickej strany. Danú informáciu agentúre potvrdili aj iné zdroje z prostredia čínskej diplomacie.

Lufthansa a Austrian Airlines nebudú lietať do Pekingu a Šanghaja do 28. marca


Letecké spoločnosti Lufthansa, Swiss a Austrian Airlines až do 28. marca predlžujú pozastavenie letov do a z Pekingu, ako aj do a zo Šanghaja.

Lety prevádzkované nemeckou spoločnosťou Lufthansa boli pôvodne zastavené do 29. februára. Dôvodom bola epidémia nového smrtiaceho koronavírusu, ktorý sa začal šíriť v Číne a dostal sa aj do vyše 20 ďalších krajín sveta.

Ilustračné foto Lufthansy.
Foto: TASR/AP


Prví pasažieri vystúpili z výletnej lode umiestnenej v karanténe



Prvá skupina pasažierov, ktorí mali negatívny test na nový koronavírus, odišla v piatok z výletnej lode Diamond Princess umiestnenej do karantény pri pobreží Japonska a svoju izoláciu dokončia v ubytovacích zariadeniach vyčlenených vládou.

Predstaviteľ japonskej vlády potvrdil, že 11 pasažierov vo veku 80 rokov a viac odviedli z lode a dopravili do zariadení, kde zostanú až do skončenia karantény 19. februára.

V doku, kde obrovské plavidlo kotví, bolo vidieť, ako sa autobus so zatemnenými oknami vzďaľuje od menšieho člna a jeho vodič je od hlavy po päty v ochrannom odeve, s maskou na tvári a okuliarmi.

Na palube výletnej lode Diamond Princess diagnostikovali nový koronavírus od 3. februára, keď zakotvila pri pobreží Japonska a dali ju do karantény, vyše 200 ľuďom.

Medzi osobami na lodi sa nachádza aj Slovák.

Pasažierov Diamond Princess požiadali, aby sa zdržiavali vo svojich kabínach a na otvorenú palubu vychádzali iba na krátky čas, a to s rúškami na tvárach a s rukavicami.

Vzhľadom na stres, ktorý v náročných podmienkach zažíva niekoľko stoviek starších pasažierov na lodi, japonské úrady rozhodli, že umožnia niektorým dokončiť karanténu na súši, ak si to budú želať. Podmienkou je, aby splnili určité požiadavky a mali negatívny test na koronavírus.

Novinári sa zhromaždili predvýletnou loďou Diamond Princess, ktorá kotví v japonskej Jokohame 12. februára 2020. Na palube japonskej výletnej lode Diamond Princess, ktorá je v karanténe pre šírenie koronavírusu, sa nachádza aj Slovák. Je v kontakte so Zastupiteľským úradom SR v Tokiu.
Foto: TASR/AP


Novým druhom koronavírusu sa doposiaľ v Číne podľa Reuters nakazilo 63.851 ľudí.



Čína v piatok oznámila 5090 nových prípadov nákazy koronavírusom a 121 nových úmrtí.

Novým druhom koronavírusu sa doposiaľ v Číne podľa Reuters nakazilo 63.851 ľudí. Z nich 55.748 sa momentálne podrobuje liečbe, zatiaľ čo 1380 osôb už na následky ochorenia zomrelo.

Zdravotnícka komisia v čínskej provincii Chu-pej už predtým nahlásila v piatok 116 nových úmrtí a 4823 nových prípadov nákazy.

Najnovšie údaje o počte prípadov v jednotlivých krajinách priniesla agentúra AP:

_ pevninská Čína: 1380 úmrtí zo 63.851 prípadov prevažne v provincii Chu-pej
_ Hongkong: 51 prípadov, jedno úmrtie
_ Macau: 10
_ Japonsko: 251 prípadov vrátane 218 na výletnej lodi v meste Jokohama, jedno úmrtie
_ Singapur: 58
_ Thajsko: 33
_ Južná Kóra: 28
_ Malajzia: 19
_ Taiwan: 18
_ Vietnam: 16
_ Austrália: 14
_ Nemecko: 16
_ Spojené štáty: 15, plus jeden americký občan, ktorý zomrel v Číne
_ Francúzsko: 11
_ Británia: 9
_ Spojené arabské emiráty: 8
_ Canada: 7
_ Filipíny: 3 prípady vrátane jedného úmrtia
_ India: 3
_ Taliansko: 3
_ Rusko: 2
_ Španielsko: 2
_ Belgicko: 1
_ Nepál: 1
_ Sri Lanka: 1
_ Švédsko: 1
_ Kambodža: 1
_ Fínsko: 1

Počet úmrtí na koronavírus sa zvýšil na 1483



Celkový počet úmrtí na epidémiu koronavírusu sa v piatok zvýšil na 1483. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že v provincii Chu-pej zároveň došlo k zníženiu počtu nových prípadov nakazených ľudí. Vo štvrtok bol totiž v dôsledku zmeny v metodológii na kategorizovanie prípadov infekcie zaznamenaný výrazný nárast nových prípadov až o 15.152 za deň.

Zdravotnícka komisia v čínskej provincii Chu-pej nahlásila v piatok 116 nových úmrtí a 4823 nových prípadov nákazy. Väčšinu z nich tvorili pacienti, u ktorých bol vírus diagnostikovaný klinickým spôsobom a nie na základe laboratórnych testov.

Zdravotnícki predstavitelia v najťažšie postihnutej provincii Chu-pej oznámili, že tieto zmeny sú dôležité preto, aby pacienti čo najskôr dostali potrebnú liečbu a nemuseli čakať, kým to, že sú infikovaní koronavírusom, potvrdia aj výsledky testov.

V Číne je dovedna nakazených už viac ako 64.600 osôb.

Výskyt koronavírusu SARS-CoV-2 (predtým 2019-nCoV), ktorý spôsobuje ochorenie pomenované COVID-19, hlásili z čínskeho mesta Wu-chan, metropoly provincie Chu-pej, prvýkrát 31. decembra 2019. Mimo Číny bol odvtedy zaznamenaný v najmenej 25 krajinách.