Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Počet úmrtí v Brazílii v dôsledku koronavírusu presiahol 15.000

Ilustračné foto./span> Foto: TASR/AP

Odborníci však tvrdia, že vzhľadom na nedostatočné testovanie by skutočné čísla mohli byť až 15-násobne vyššie, pričom varujú, že najhoršie má Brazília ešte len pred sebou.

Sao Paulo 17. mája (TASR) - Počet obetí choroby COVID-19 v Brazílii prevýšil v sobotu 15.000, zatiaľ čo počet prípadov nákazy novým koronavírusom presiahol 230.000. Vyplýva to z oficiálnych údajov, informovala v noci na nedeľu agentúra AFP.

Brazília je epicentrom koronavírusovej pandémie v Latinskej Amerike a teraz aj krajinou s piatym najvyšším počtom potvrdených prípadov nákazy na svete, napísala AFP s pripomenutím, že prezident Jair Bolsonaro ochorenie COVID-19 zľahčoval ako "slabú chrípku".

Rozľahlá juhoamerická krajina zaznamenala za posledných 24 hodín 816 úmrtí a 14.919 nových prípadov, čím tamojší celkový počet obetí stúpol na 15.633 a infikovaných na 233.142.

Odborníci však tvrdia, že vzhľadom na nedostatočné testovanie by skutočné čísla mohli byť až 15-násobne vyššie, pričom varujú, že najhoršie má Brazília ešte len pred sebou.

Napriek rastúcej bilancii obetí Bolsonaro v sobotu znova ostro kritizoval obmedzujúce opatrenia, ktoré vyhlásili guvernéri niektorých brazílskych štátov v snahe zastaviť šírenie vírusu.

"Nezamestnanosť, hlad a bieda budú budúcnosťou pre tých, ktorí podporujú tyraniu úplnej izolácie," vyhlásil krajne pravicový prezident. Urobil tak deň po tom, ako z funkcie odstúpil jeho minister zdravotníctva Nelson Teich, ktorý vo funkcii "vydržal" necelý mesiac.

Bolsonaro opakovane zdôrazňuje, že uzavieranie podnikov a zákazy vychádzania z domovov zbytočne poškodzujú ekonomiku.

Pandémia koronavírusu SARS-CoV-2 si celosvetovo vyžiadala už takmer 310.000 životov.