Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Počet úmrtí v dôsledku COVID-19 v Brazílii prekročil 130.000

Dobrovoľníci vykopali 100 hrobov na svetoznámej pláži Copacabana v brazílskom meste Rio de Janeiro, 12. júna 2020, archívne foto. Foto: TASR/AP

V priebehu uplynulého týždňa úrady v priemere potvrdili 696 obetí za deň.

Rio de Janeiro 12. septembra (TASR) - Počet obetí koronavírusovej pandémie v Brazílii v piatok prekročil 130.000, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na štatistiky tamojšieho ministerstva zdravotníctva.

Brazília je pandémiou najťažšie zasiahnutým juhoamerickým štátom. Celkovo si choroba COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-COV-2, v tejto krajine vyžiadala už 130.396 životov.

Brazília zaznamenala dosiaľ takmer 4,3 milióna prípadov nákazy, čo je najviac na svete po Spojených štátoch a Indii.

Šírenie koronavírusu aj počet úmrtí sa v Brazílii začali v uplynulom čase spomaľovať. Od júna do augusta miestne úrady pravidelne zaznamenávali viac ako 1000 úmrtí v dôsledku COVID-19 denne.

V priebehu uplynulého týždňa úrady v priemere potvrdili 696 obetí za deň.

"Modely naznačujú, že sme prekonali vrchol a začíname klesať, hoci úroveň (smrtnosti) je naďalej neakceptovateľne vysoká," uviedol imunológ Guilherme Werneck na tohtotýždňovom seminári, ktorý organizovala Nadácia Oswalda Cruza - popredná zdravotnícka inštitúcia v krajine.

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro je pre reakciu svojej vlády na pandémiu častým terčom kritiky. Bolsonaro dlhodobo odmieta epidemiologické opatrenia a COVID-19 označil za "chrípočku".

V júli sa novým koronavírusom napokon sám nakazil.

"Poviem vám pravdu, v Brazílii sa ešte neskončila prvá vlna (nákazy)," povedal epidemiológ Thomas Mellan.

Experti sa obávajú, že po zrušení opatrení začne počet prípadov aj úmrtí opäť rásť.