Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Pochybné udeľovanie titulov na právach v Plzni zostane nepotrestané

Ilustračné foto Foto: TASR

Právnická fakulta v Plzni umožňovala študentom za poplatok získať "rýchloštúdiom" vysokoškolský titul bez toho, aby museli skladať skúšky.

Praha 9. júla (TASR) - Českej polícii sa nepodarilo dokázať, že by niektorý z funkcionárov bývalého vedenia právnickej fakulty Západočeskej univerzity v Plzni spáchal v súvislosti s pochybných udeľovaním titulov trestný čin.

Prokuratúra preto prípad odložila, potvrdila pre server novinky.cz šéfka plzenských žalobcov Antonie Zelená.

Podľa jej vyjadrenia preverovali najmä systém "rychloštúdia", pre ktorý bolo bývalé vedenie fakulty v septembri 2009 nútené odstúpiť. Prokuratúra zvažovala podozrenie zo spáchania trestného činu zneužitia právomoci úradnej osoby.

"Stroskotali sme na nedostatku dôkazov," povedala štátna žalobkyňa.

Právnická fakulta v Plzni umožňovala študentom za poplatok získať "rýchloštúdiom" vysokoškolský titul bez toho, aby museli skladať skúšky. Nerobili prijímacie skúšky, zápočty ani skúšky počas semestra či ročníkové práce. Stačilo im absolvovať každý rok týždenné sústredenie zakončené testom a na konci štúdia zložiť štátnu záverečnú skúšku a obhájiť bakalársku prácu.

Na Západočeskej univerzite takto získal bakalársky titul napríklad hajtman Plzenského kraja Milan Chovanec (ČSSD) a ďalší politici, policajti a zamestnanci štátnej správy, univerzita však nikomu získaný diplom nezrušila, informoval server novinky.cz.