Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Podľa Obamu budú môcť afganské jednotky zaistiť bezpečnosť krajiny

Foto: TASR/AP

Šéf Bieleho domu Barack Obama vyslovil presvedčenie, že je dosiahnuteľným cieľom, aby zodpovednosť za bezpečnosť krajiny prešla na budúci rok na afganské jednotky.

Chicago 21. mája (TASR) - Afganistan je na ceste k tomu, aby sa v roku 2013 dostala bezpečnosť celej krajiny pod vedenie afganských síl, povedal dnes americký prezident Barack Obama na summite NATO v Chicagu.

Rok pred plánovaným odsunom všetkých jednotiek NATO z Afganistanu tak bude Američanmi vedeným jednotkám aliancie prenechaná podporná úloha, uviedol Obama na úvod stretnutia lídrov členských krajín NATO a partnerských štátov, podieľajúcich sa na misii v Afganistane.

Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen zdôraznil, že medzinárodní spojenci zotrvávajú pri svojom záväzku ohľadom bezpečnosti a demokracie v Afganistane.

Po roku 2014 budú medzinárodné sily, vedené NATO, zabezpečovať poradenstvo, výcvik a pomoc afganským silám, dodal Rasmussen.

Šéf Bieleho domu vyslovil presvedčenie, že je dosiahnuteľným cieľom, aby zodpovednosť za bezpečnosť krajiny prešla na budúci rok na afganské jednotky.