Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Podľa Sunaka pri dodávkach zbraní pre Ukrajinu nemožno nič vylúčiť

Na tejto fotke vydanej parlamentom Spojeného kráľovstva britský premiér Rishi Sunak hovorí počas otázok premiéra v Dolnej snemovni v Londýne, v stredu 8. februára 2023. Foto: TASR/AP

Sunak ponúkol výcvik ukrajinských pilotov a príslušníkov námornej pechoty – okrem už prebiehajúceho programu, v rámci ktorého vycvičili v Británii 10.000 ukrajinských vojakov.

Londýn 8. februára (TASR) - Ohľadne dodávok britskej vojenskej pomoci Ukrajine nemožno nič vylúčiť, pričom diskusia prebieha aj o poskytnutí bojových lietadiel. Vyhlásil to v stredu v Londýne britský premiér Rishi Sunak na spoločnej tlačovej konferencii s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Po spoločných rokovaniach v úrade britského premiéra, Zelenského prejave pred oboma komorami britského parlamentu a stretnutí s kráľom Karolom III. si Zelenskyj a Sunak boli pozrieť výcvik ukrajinských vojakov na obsluhu tankov Challenger 2 na juhozápade Anglicka. Zelenskyj pri tej príležitosti požiadal aj o dodanie rakiet s dlhším dosahom. Bez takýchto zbraní a tiež bojových lietadiel bude podľa neho vojna na Ukrajine stagnovať.

Sunak ponúkol výcvik ukrajinských pilotov a príslušníkov námornej pechoty – okrem už prebiehajúceho programu, v rámci ktorého vycvičili v Británii 10.000 ukrajinských vojakov. Upozornil však, že výcvik pilotov na moderné bojové lietadlá môže trvať aj tri roky, pričom dodávku stíhačiek Eurofighter Typhoon by museli schváliť aj európski partneri, ktorí sa na výrobe týchto strojov podieľajú.

Britský premiér zároveň podľa televízie BBC potvrdil, že v priebehu niekoľkých týždňov prídu na Ukrajinu britské tanky Challenger.