Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Podľa sýrskeho prezidenta ide na Ukrajine o korekciu histórie

Sýrsky prezident Bašár Asad, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Damask je verným spojencom Moskvy, ktorá zasiahla do sýrskej občianskej vojny v roku 2015 spustením leteckých úrokov na podporu jednotiek Asadovho režimu.

Damask 25. februára (TASR) - Sýrsky prezident Bašár Asad v piatok v telefonickom rozhovore s ruským prezidentom Vladimirom Putinom ocenil ruskú inváziu na Ukrajinu s tým, že išlo o "korekciu histórie". Informovala o tom agentúra AFP.

Damask je verným spojencom Moskvy, ktorá zasiahla do sýrskej občianskej vojny v roku 2015 spustením leteckých úrokov na podporu jednotiek Asadovho režimu, pripomína AFP.

Sýrsky prezident hovoril s Putinom deň po tom, čo ruské jednotky na jeho nariadenie vtrhli na Ukrajinu, čo vyvolalo rozsiahle medzinárodné odsúdenie.

"Prezident Asad zdôraznil, že to, čo sa dnes deje, je korekciou histórie a obnovením rovnováhy v globálnom poriadku po páde Sovietskeho zväzu," uvádza sa vo vyhlásení kancelárie sýrskeho prezidenta.

Asad tiež uviedol, že "Sýria stojí pri Ruskej federácii na základe svojho presvedčenia, že jej pozícia je správna, a preto, že konfrontácia s expanzionizmom NATO (Severoatlantickej aliancie) je právom Ruska".

Počas piatkového telefonátu sýrsky prezident tiež uviedol, že "západné krajiny nesú zodpovednosť za chaos a krviprelievanie". Zároveň ich obvinil z používania "nečestných metód na podporu teroristov v Sýrii a nacistov na Ukrajine," cituje AFP.

Vojna v Sýrii, ktorá sa začala brutálnymi zásahmi voči protivládnym demonštrantom v roku 2011, si podľa odhadov vyžiadala približne pol milióna obetí na životoch a milióny ďalších obyvateľov bolo vysídlených, píše AFP.