Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Podnestersko hlási nové útoky

Žena sa pozerá na mobilný telefón po jej príchode z Ukrajiny do Moldavska na moldavsko-ukrajinskom hraničnom priechode Palanca na hraniciach s Moldavskom 26. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Podobné útoky hlásia z Podnesterska už takmer dva týždne, pričom tieto incidenty vyvolali obavy, že ruská vojna na Ukrajine by sa mohla rozšíriť aj na ďalšie fronty.

Kišiňov 7. mája (TASR) - Z moldavského separatistického regiónu Podnestersko, ktorý sa nachádza pri hraniciach s Ukrajinou, hlásili v sobotu ďalšie útoky. TASR o tom informuje na základe správ agentúr DPA a Reuters.

Podľa podnesterského ministerstva vnútra prišlo v noci na sobotu v Rybnickom rajóne nachádzajúcom sa na severe Podnesterska k najmenej štyrom útokom, ktoré vykonali dva drony. Ministerstvo zároveň zverejnilo fotografie kráterov, ktoré mali vzniknúť po výbuchoch, a uviedlo, že pri útokoch neutrpel nikto zranenia.

Podobné útoky hlásia z Podnesterska už takmer dva týždne, pričom tieto incidenty vyvolali obavy, že ruská vojna na Ukrajine by sa mohla rozšíriť aj na ďalšie fronty.

Agentúra Reuters upozorňuje na to, že podnesterský rezort vnútra vo svojom hlásení neuviedol, koho podozrieva zo spáchania útokov. Ukrajina opakovane poprela vinu za tieto incidenty, pričom uviedla, že verí, že ich má na svedomí Rusko, ktoré sa tak snaží podľa nej vyprovokovať vojnu. Podnesterskí proruskí separatisti a Rusko naopak z útokov obviňujú Ukrajinu.

Podnestersko leží pri hraniciach s ukrajinskou Odeskou oblasťou. V tomto separatistickom regióne je rozmiestnených asi 1500 ruských vojakov, ktorí tam dohliadajú na dodržiavanie mieru ako i na staré sklady munície a zbraní. Jeden z ruských veliteľov pritom v apríli vyhlásil, že jedným z cieľov ruskej vojenskej operácie na Ukrajine je aj vytvorenie pozemného koridoru smerujúceho práve k Podnestersku, aby Rusko k tomuto regiónu získalo lepší prístup.