Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Podoľak: Čakáme na rozhodnutie o dodávkach zbraní

Na snímke zo 14. júna 2022 príslušníci ukrajinskej vojenskej špeciálnej jednotky kladú protitankové míny DM22 darované Nemeckom na lesnú cestu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny počas 111. dňa ruskej invázie na Ukrajinu. Foto: TASR/AP

Ako píše CNN, Spojené štáty tiež očakávajú, že v stredu v Bruseli na dôležitom stretnutí kontaktnej skupiny pre Ukrajinu budú oznámené ďalšie balíky zbraní a vojenského vybavenia pre Ukrajinu.

Kyjev 15. júna (TASR) - Vplyvný poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoľak uviedol, že jeho krajania netrpezlivo čakajú na "rozhodnutie" týkajúce sa dodávok zbraní Ukrajine. Práve v tento deň sa koná v Bruseli zasadnutie Severoatlantickej rady (NAC) na úrovni ministrov obrany, ktorí sa majú stretnúť aj s ukrajinskými partnermi v rámci kontaktnej skupiny pre Ukrajinu, pripomenul portál americkej televízie CNN.

"Pomer delostreleckých systémov Ruska a Ukrajiny v niektorých oblastiach je: desať k jednému," napísal Podoľak na Twitteri. "Frontová línia je dlhá 1000 kilometrov. Denne dostávam od našich obrancov odkaz: "’Držíme sa, len povedzte: kedy máme čakať zbrane?’ Ja kladiem túto otázku účastníkom ramsteinského formátu. Brusel, čakáme na rozhodnutie."

Ako píše CNN, Spojené štáty tiež očakávajú, že v stredu v Bruseli na dôležitom stretnutí kontaktnej skupiny pre Ukrajinu, známej aj ako ramsteinský formát, budú oznámené ďalšie balíky zbraní a vojenského vybavenia pre Ukrajinu napadnutú Ruskom. Túto skupinu tvorí takmer 50 krajín.

Ukrajinskí predstavitelia varovali, že Rusko dosahuje úspechy v dobýjaní územia v regióne Donbas na východe Ukrajiny, predovšetkým v meste Severodoneck, kde teraz prebiehajú jedny z najťažších bojov invázie. Bez dodávok ďalších zbraní bude čoraz ťažšie zastaviť relatívny postup Ruska alebo znovu získať už okupované územia v regióne, upozorňujú niektorí ukrajinskí predstavitelia.