Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Podoľak kritizuje EÚ za nedostatočné dodávky zbraní

Mychajlo Podoľak, poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a člen ukrajinskej delegácie, odpovedá na otázky novinárov po skončení mierových rozhovorov medzi ruskou a ukrajinskou delegáciou v Homeľskej oblasti v blízkosti bielorusko-ukrajinskej hranice v pondelok 28. februára 2022. Foto: TASR/AP

Ukrajina sa ruským útokom bráni už viac ako sedem týždňov.

Kyjev 16. apríla (TASR) — Ukrajina kritizuje pomalé a nedostatočné dodávky zbraní z Európskej únie. "EÚ dodáva Ukrajine zbrane, no nie tie, o ktoré sme žiadali," napísal v sobotu na Twitteri poradca prezidenta Mychajlo Podoľak.

Dodávky zbraní navyše trvajú podľa neho príliš dlho. "Táto hra sa dá hrať dlho, no demokracia z toho rozhodne nebude mať prospech. Ukrajina potrebuje zbrane. Nie za mesiac. Teraz," cituje Podoľakov tvít agentúra DPA.

Ukrajina sa ruským útokom bráni už viac ako sedem týždňov. Minulý týždeň EÚ oznámila, že vyčlení ďalších 500 miliónov eur na dodávky zbraní a vybavenia ukrajinským ozbrojeným silám. Celková výška uvoľnených finančných prostriedkov sa tak zvýšila na 1,5 miliardy eur.

Tieto peniaze majú byť použité na nákup osobných ochranných prostriedkov, lekárničiek a pohonných hmôt, ako aj zbraní na obranné účely. Kyjev od Západu žiada dodanie ťažkých zbraní, ako sú tanky, delostrelectvo, protivzdušná obrana a lietadlá.