Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Podoľak: Rusi rýchle ustupujú zo severu Ukrajiny, volia novú taktiku

Mychajlo Podoľak, poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a člen ukrajinskej delegácie, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Červený kríž sa podľa AFP medzitým pripravuje na ďalší pokus o bezpečný odsun civilistov z obliehaného prístavného mesta Mariupol na juhu Ukrajiny.

Kyjev 2. apríla (TASR) - Ruské jednotky sa dávajú na rýchly ústup z oblastí v okolí Kyjeva i mesta Černihiv na severnej Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na sobotné vyhlásenie ukrajinského prezidentského poradcu Mychajla Podoľaka.

"V súvislosti s rýchlym ústupom Rusov z oblastí Kyjeva i Černihiva... je úplne jasné, že Rusko zvolilo novú taktiku: ustúpiť na východ a na juh," uviedol Podoľak na sociálnych webových sieťach.

Červený kríž sa podľa AFP medzitým pripravuje na ďalší pokus o bezpečný odsun civilistov z obliehaného prístavného mesta Mariupol na juhu Ukrajiny. Už v noci na sobotu oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, že z Mariupola evakuovali v priebehu piatka do bezpečia vyše 3000 ľudí.

Reportér AFP v piatok neskoro večer zase uviedol, že do ukrajinského mesta Záporožie dorazila kolóna asi 30 autobusov vezúcich Mariupolčanov.

Podoľak na Twitteri v sobotu ďalej napísal, že ruské jednotky sa po zjavnom ústupe od Kyjeva a Černihiva začali koncentrovať na východe a na juhu Ukrajiny. Ich cieľom je pritom podľa Podoľaka čo najpevnejšie ovládnuť široký pás okupovaného územia, zriadiť tam protivzdušnú obranu, čo najviac zredukovať svoje straty a začať diktovať podmienky.

"Bez ťažkých zbraní sa nám (však Rusov) nepodarí vyhnať,"
poznamenal poradca prezidenta Zelenského.