Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Poradca Zelenského: Ruskú inváziu je možné zastaviť jedine silou

Mychajlo Podoľak, poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a člen ukrajinskej delegácie, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Naposledy sa osobné rokovania medzi oboma stranami konfliktu uskutočnili 29. marca v Istanbule. Istý čas po nich ešte pokračovali kontakty prostredníctvom videokonferencie.

Kyjev 28. mája (TASR) - Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak v sobotu na platforme Telegram uviedol, že nijakej dohode s Ruskom nie je možné dôverovať. Povedal tiež, že inváziu Moskvy na Ukrajine je možné zastaviť jedine silou. TASR informuje na základe správy prevzatej z agentúry Reuters.

"Rusko dokázalo, že je barbarskou krajinou, ktorá ohrozuje svetovú bezpečnosť", napísal Podoľak. "Barbara je možné zastaviť len silou," uviedol. "Je možné vyjednávať s krajinou, ktorá neustále cynicky a propagandisticky klame?" pýtal sa Podoľak na Telegrame.

Kremeľ v sobotu po telefonáte ruského prezidenta Vladimira Putina s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a nemeckým kancelárom Olafom Scholzom vyhlásil, že Moskva je pripravená pokračovať vo vzájomných rokovaniach s Kyjevom.

Naposledy sa osobné rokovania medzi oboma stranami konfliktu uskutočnili 29. marca v Istanbule. Istý čas po nich ešte pokračovali kontakty prostredníctvom videokonferencie. Teraz Rusko aj Ukrajina tvrdia, že rokovania sú zastavené a navzájom sa obviňujú z neochoty pokračovať a nedostatku pokroku v rozhovoroch.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre holandskú televíziu, ktorý bol odvysielaný v piatok, povedal, že jedinou osobou, s ktorou sa oplatí rokovať, je šéf Kremľa Putin, pretože on prijíma všetky rozhodnutia. "Nezáleží na tom, čo si myslí ich minister zahraničných vecí (Sergej Lavrov). Nezáleží na tom, že k nám posiela nejakú vyjednávaciu skupinu... všetci títo ľudia sú žiaľ nikto," poznamenal Zelenskyj.