Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Podoľak:Tvrdenie Moskvy o narušení ich hraníc z Ukrajiny je provokácia

Na archívnej snímke zo 16. februára 2023 poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak. Foto: TASR/AP

Ruská štátna tlačová agentúra TASS vo svojom spravodajstve tvrdí, že ukrajinskí diverzanti prenikli do dvoch dedín a v jednej z nich vzali miestnych obyvateľov ako rukojemníkov.

Kyjev 2. marca (TASR) - Ukrajina vo štvrtok odmietla tvrdenia Moskvy, že skupina ukrajinských diverzantov prekročila hranice Brianskej oblasti na juhu Ruska a spustila paľbu na civilistov. Kyjev tieto tvrdenia označil za "úmyselnú provokáciu," informovala agentúra Reuters.

"Tvrdenie o (diverznej) skupine v Rusku je klasickou zámernou provokáciou. Rusko chce vystrašiť vlastný národ, aby ospravedlnilo útok na inú krajinu a rastúcu biedu po roku vojny," uviedol v statuse zverejnenom v aplikácii Twitter poradca kancelárie ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak, informuje TASR.

Reuters vo svojej správe citoval z vyhlásenia ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB), podľa ktorej sa jej zložky a príslušníci ruskej armády snažia zlikvidovať "ozbrojenú skupinu ukrajinských nacionalistov", ktorí prekročili hranice Ruska.

Gubernátor Brianskej oblasti Alexandr Bogomaz vo svojich statusoch na sociálnych sieťach napísal, že Ukrajinci zastrelili jednu osobu a zranili desaťročné dieťa.

Bogomaz tiež informoval, že ukrajinské ozbrojené sily podnikli útok aj dronom a vypálili delostrelecké granáty na ďalšie oblasti v blízkosti rusko-ukrajinských hraníc.

Ruská štátna tlačová agentúra TASS vo svojom spravodajstve tvrdí, že ukrajinskí diverzanti prenikli do dvoch dedín a v jednej z nich vzali miestnych obyvateľov ako rukojemníkov. Tlačová agentúra RIA zasa uviedla, že niekoľko ľudí bolo zajatých ako rukojemníci v obchode v obci Ľubečany, ktorá sa nachádza necelý kilometer od ruskej hranice s Ukrajinou.

Agentúre Reuters sa tieto správy nepodarilo overiť.

Reuters však súčasne pripomenul, že Rusko aj v nedávnej minulosti zverejnilo tvrdenia o prieniku ukrajinských diverzantov na územie Brianskej oblasti.

Britská vojenská rozviedka vo svojej stredajšej zvodke uviedla, že ruská armáda podniká útoky bezpilotnými lietadlami proti Ukrajine aj z Brianskej oblasti.

Ide o región, ktorý susedí s oblasťami na severe Ukrajiny a je bližšie k hlavnému mestu Kyjev ako iné miesta používané ruskou armádou na odpaľovanie rakiet alebo vypúšťanie dronov.

Putin tento týždeň apeloval na FSB, že musí posilniť ochranu krajiny pred špionážnymi skupinami a tým, čo označil za teroristické hrozby prichádzajúce z Ukrajiny a Západu.

"Vašou úlohou je postaviť hrádzu sabotážnym skupinám, zastaviť pokusy o nelegálnu prepravu zbraní a munície do Ruska," povedal Putin v utorkovom prejave.