Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Podozrivý z útoku vo vlaku na seba upozornil výrokmi o džiháde

Muž leží na zemi vo vlaku po incidente Foto: TASR/AP

Médiá dnes spresnili, že identitu muža sa podarilo potvrdiť na základe odtlačkov prstov.

Paríž/Madrid 24. augusta (TASR) - Mladý Maročan, ktorého útok v rýchlovlaku Thalys minulý piatok zmarila skupina cestujúcich, naďalej odmieta obvinenia, že jeho čin mal teroristický motív, informovali dnes francúzske médiá s odvolaním sa na zdroje blízke vyšetrovaniu.

Médiá dnes spresnili, že identitu muža sa podarilo potvrdiť na základe odtlačkov prstov. Ide o Ajjúba Chazzaního.

Spravodajská televízia France24 dnes informovala, že podľa španielskej tajnej služby žil Chazzaní v rokoch 2007-14 v Španielsku, kam pricestoval ako 18-ročný.

Najprv sa usadil v Madride, neskôr sa presťahoval do mesta Algeciras v Andalúzii, kde na seba upozornil radikálnymi vyhláseniami, v ktorých legitimizoval džihád. Živil sa príležitostnými prácami. Raz sa dostal do konfliktu s políciou pre obchodovanie s drogami. Španielske úrady mu vydali aj povolenie na pobyt.

Podľa španielskej rozviedky sa mladík vlani presunul do Francúzska, odkiaľ nakrátko vycestoval do Sýrie. Médiá upozorňujú, že mladý Maročan toto tvrdenie počas výsluchov odmieta.

Do rýchlovlaku triedy Thalys, ktorý smeroval z Amsterdamu do Paríža, nastúpil Chazzaní v Bruseli. Pri sebe mal aj batožinu so strelnými a reznými zbraňami, ktoré údajne našiel v bruselskom parku. Jeho advokátka v nedeľu uviedla, že motívom jeho činu bolo olúpiť bohatých cestujúcich vo vlaku a získať tak peniaze na jedlo. Vyhlásila tiež, že jej mandant v Bruseli prespával v parku ako aj mnohí iní bezdomovci, ktorých reči ho údajne k činu inšpirovali.

Britský denník Daily Telegraph priniesol rozhovor s otcom zadržaného, ktorý podľa vlastných slov "nemá poňatia o tom, čo sa odohráva v synovej hlave". Spresnil, že už vyše roka s ním nebol v kontakte. Svojho syna však označil za "dobrého a veľmi pracovitého chlapca", ktorý "rozpráva radšej o futbale a rybačke ako o politike".



Chazzaního vo vlaku spacifikovala štvorica cestujúcich: traja Američania a jeden Brit, ktorým dnes francúzsky prezident Francois Hollande udelil Rád čestnej légie za odvahu.

Francúzske médiá pripomenuli, že ako prvý sa Chazzaního pokúsil odzbrojiť 28-ročný Francúz, ktorý si však neželá publicitu a vysoké štátne vyznamenanie si prevezme dodatočne.

Pri zmarenom Chazzaního útoku boli zranení dvaja ľudia - jeden zo zasahujúcich Američanov utrpel rezné zranenie a ďalší cestujúci - Frankoameričan žijúci v Boulogne-Billancourt pri Paríži - bol postrelený. Zranenia neohrozili ich život.