Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Podozrivý z vraždy maltskej novinárky Caruanovej Galiziovej sa priznal

Na archívnej snímke kvety a sviečka sú položené pred fotografiou zosnulej maltskej blogerky Daphne Caruanovej Galiziovej. Foto: TASR/AP

George Degiorgio sa v súčasnosti nachádza za mrežami. V rozhovore povedal, že ak by o novinárke vedel viac, za jej smrť by žiadal viac peňazí. Nie 150.000, ale desať miliónov eur, povedal.

Valletta 6. júla (TASR) - Muž obvinený z odpálenia bomby v automobile, ktorá v roku 2017 na Malte usmrtila novinárku Daphne Caruanovú Galiziovú, sa priznal. Čoskoro uvedie aj mená ďalších osôb zapojených do plánovania jej vraždy. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Muž menom George Degiorgio v rozhovore pre Reuters povedal, že sa k činu prizná ešte pred súdnym pojednávaním pred porotou. "Chystám sa hovoriť so sudcom," povedal. Takisto uviedol, že poskytne svedectvo s cieľom oznámiť mená ďalších osôb, ktoré sa na vražde zúčastnili. Jeho cieľom je zníženie trestu pre seba a svojho brata Alfreda Degiorgia, ktorý je takisto obvinený v tomto prípade. Obaja až doteraz účasť na vražde popierali, píše Reuters.

Tretí obvinení Vince Muscat sa priznal v roku 2020 a bol odsúdený na 15 rokov väzenia výmenou za svedectvo o tomto prípade a ďalších trestných činoch.

V novembri 2019 z prípravy tejto vraždy prokuratúra obvinila podnikateľa Yorgena Fenecha, na jej vykonanie si najal bratov Degiorgiovcov a Muscata. Fenech obvinenia odmieta.

George Degiorgio sa v súčasnosti nachádza za mrežami. V rozhovore povedal, že ak by o novinárke vedel viac, za jej smrť by žiadal viac peňazí. Nie 150.000, ale desať miliónov eur, povedal. "Pre mňa to bola len práca. Bežná práca," uviedol pre Reuters. "Samozrejme, že mi to je ľúto," dodal.

Degiorgiovi právnici sa od roku 2021 pokúšajú získať preňho milosť výmenou za svedectvo o jeho úlohe pri vražde novinárky a ďalších trestných činoch. Odvolací súd na Malte 22. júna odmietol Degiorgiove právne námietky voči obvineniam. Súdny proces môže na základe tohto rozhodnutia pokračovať.

Protikorupčná investigatívna novinárka a blogerka Caruanová Galiziová zahynula v októbri 2017 pri výbuchu bomby nastraženej v jej aute. Úrady z toho obvinili bratov Degiorigiovcov a Muscata.