Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Podporu Ukrajine v Estónsku vyjadrili desaťtisíce ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na Námestí slobody v centre hlavného mesta Tallinn sa zišlo niekoľko tisíc ľudí, aby vyjadrili protest proti vojne na Ukrajine.

Tallinn 26. februára (TASR) - Desaťtisíce ľudí sa v sobotu zúčastnili na zhromaždeniach v mestách v Estónsku na znak solidarity s Ukrajinou, ktorá čelí vojenskej ofenzíve zo strany Ruska. Informovala o tom agentúra DPA.

Na Námestí slobody v centre hlavného mesta Tallinn sa zišlo niekoľko tisíc ľudí, aby vyjadrili protest proti vojne na Ukrajine. Podľa polície sa na demonštrácii a následnom hudobnom koncerte za Ukrajinu podľa odhadov zúčastnilo až 30.000 ľudí, ktorí mávali ukrajinskými i estónskymi vlajkami a transparentmi.

"Svet, aký sme poznali pred týždňom, už neexistuje," povedal v prejave na zhromaždení estónsky prezident Alar Karis. Ako dodal, vojna prebiehajúca na Ukrajine je "nepredstaviteľná, absurdná a strašná".

"Toto nie je vojna ruského ľudu proti Ukrajine a Ukrajincom. Toto je vojna (ruského prezidenta) Vladimira Putina," zdôraznil estónsky prezident.

Estónsko je členskou krajinou Severoatlantickej aliancie (NATO) i Európskej únie (EÚ) a zdieľa spoločnú hranicu s Ruskom. "Ako otca a starého otca, aj ako človeka ma bolí vidieť rodiny s deťmi na Ukrajine, ktoré utekajú pred vojnou, idú kto vie kam, a ich deti si môžu vziať len jedného plyšového medvedíka. A všetko toto sa deje práve teraz, uprostred Európy," povedal Karis.

Zhromaždenia boli aj v iných mestách, napríklad v univerzitnom meste Tartu a estónsko-ruskom pohraničnom meste Narva. Rôzne cirkvi vyzývali k modlitbám, píše DPA.