Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Podpredsedníčka Snemovne rezignuje pre kontakty s obvineným mužom

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Stalo sa tak po tlaku vlády, ktorej prekážali jej kontakty s podnikateľom Zakariom Nemrahom, obvineným v kauze Dozimetr.

Praha 8. septembra (TASR) - Podpredsedníčka Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Jana Mračková Vildumetzová vo štvrtok oznámila, že k 30. septembru rezignuje na svoju funkciu. Stalo sa tak po tlaku vlády, ktorej prekážali jej kontakty s podnikateľom Zakariom Nemrahom, obvineným v kauze Dozimetr. Informuje o tom spravodajkyňa TASR v Prahe.

Keď vyšli najavo informácie o tom, že sa poslankyňa s obvineným podnikateľom pozná, bránila sa, že je to len známy jej manžela a ona sa s ním nestretáva. Médiá ale zistili, že bol svedkom na ich svadbe a je zároveň krstným otcom ich syna.

"V dobe, keď bol na našej svadbe a krste, som netušila a nemohla tušiť, že ho raz bude stíhať polícia. S kauzou Dozimetr nemám nič spoločné," povedala poslankyňa a dodala, že na rozdiel od hnutia STAN má svedomie čisté.

Mračkovej Vildumetzovej sa zastal aj jej stranícky šéf Andrej Babiš. "Veľmi ma to mrzí, ale pravda a láska dnes, bohužiaľ, nezvíťazili," reagoval na jej odstúpenie. Podľa neho sa previnila len tým, že sa zamilovala do svojho manžela. "Bohužiaľ je v tom nevinne," vyhlásil predseda hnutia ANO. "Je to statočná a poctivá žena," dodal Babiš.

Poslankyňa na tlačovej konferencii uviedla, že sa rozhodla rezignovať preto, aby jej rodina nemusela znášať "mediálnu štvanicu" novinárov a členov vlády a rozplakala sa. Nevysvetlila však, prečo zo sociálnej siete zmazala video zo svojej svadby, kde je vidieť obvineného podnikateľa aj bývalého premiéra Babiša.

Jana Mračková Vildumetzová kritizovala politikov hnutia STAN za ich kontakty s obvinenými ľuďmi z kauzy Dozimetr a vyzývala ich k odstúpeniu. Predseda hnutia STAN Vít Rakušan jej preto odkázal, aby bola vo svojich názoroch konzistentná a odstúpila tiež.

Obvinený podnikateľ Zakaria Nemrah je podľa servera Seznam Zprávy podozrivý z toho, že pre skupinu z kauzy Dozimetr zaisťoval informácie u polície a podieľal sa na delení úplatkov. Prípad sa týka podvodov v pražskom dopravnom podniku.





(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)